Økonomer: Situationen i Europa er alvorlig

Danske økonomer lægger ansigtet i alvorlige folder, når der analyseres på de økonomiske klima i Europa.

Industriproduktionen i eurozonen faldt i august lidt mere end ventet, og situationen er langt mere alvorlig end først antaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Industriproduktionen i eurozonen faldt i august lidt mere end ventet, og situationen er langt mere alvorlig end først antaget.

Det vurderer cheføkonom i Tænketanken Europa Mikkel Høegh, mens chefstrateg Frank Øland Hansen fra Danske Bank bakker op.

- Situationen i forhold til industriproduktionen var således langt mere alvorlig end forventet af analytikere og økonomer. Dagens tal bekræfter således endnu en gang, at Europas økonomi tabte pusten hen over sommeren og at vi står med alvorlige problemer. Vi har igennem lang tid nu set flere skuffende nøgletal for Europa end positive, skriver Mikkel Høegh i en kommentar.

Industriproduktionen faldt med 1,8 pct. fra måneden før, mens den faldt med 1,9 pct. sammenlignet med august sidste år, viser tallene for Eurostat tirsdag formiddag.

Dermed udviklede produktionen sig dårligere end ventet. Konsensus var ifølge Bloomberg News et fald i produktionen på 1,6 pct. på månedsbasis.

Tallene på månedsbasis er opgjort sæsonkorrigeret.

Frank Øland Hansen klapper heller ikke i hænderne over tirsdagens nøgletal fra eurozonen.

- Industriproduktionen bød ikke på meget opmuntring. Et fald på 1,8 pct. i august er ikke kønt, skriver Frank Øland Hansen i en kommentar.

- Selv om direktionen i Den Europæiske Centralbank bruger samtlige værktøjer, er det formentlig ikke nok. I hvert fald bruger centralbankdirektøren (Mario Draghi, red.) enhver lejlighed til at tale om, at det er vigtigt, at politikerne også leverer varen. Der er brug for reformer og formentlig også en mere vækstvenlig finanspolitik. I den forbindelse må man overveje, om finanspagten simpelthen er for stram, skriver Mikkel Høegh.