Økonomer ser grund til forsigtig optimisme om væksten

Dansk økonomi imponerer ikke, men der er alligevel grund til forsigtig optimisme, når det kommer til væksten i den kommende tid. Det vurderer Sydbank, der finindstiller sine forventninger og nu forudser en vækst i dansk økonomi på 1,6 pct. i år og 2,0 pct. næste år.

Læs mere
Fold sammen

De tidligere estimater forudså en vækst på 1,5 pct. i år voksende til 2,2 pct. i 2016.

- Den seneste tids usikkerhed omkring kinesisk økonomi og andre udviklingslande kan sende den globale økonomi tilbage i recession og dermed sætte en kæp i hjulet på opsvinget i dansk økonomi. Vi forventer dog, at den globale økonomi holder skindet på næsen, skriver makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen blandt andet i bankens seneste økonomiske oversigt for Danmark.

Han vurderer, at medvind på boligmarkedet kan puste til privatforbruget. Samtidig fortsætter bedringen på arbejdsmarkedet. Beskæftigelsen er øget med 13.000 personer i første halvår, og sammenlagt venter Sydbank en stigning i beskæftigelsen på 50.000 personer frem mod slutningen af 2016.

- At flere kommer i arbejde er en god ting for dansk økonomi, da jobskabelsen skaber dynamik på arbejdsmarkedet og en større økonomisk sikkerhed hos den enkelte dansker. En sikkerhed, som kan smitte af på forbrugslysten, og sætte gang i efterspørgslen, hvilket igen vil skabe flere job. At flere trækker i arbejdstøjet kan dermed sparke gang i en positiv spiral for dansk økonomi, vurderer Sydbank.

Sammen med højere boligpriser, lave energipriser og lave renter, kan beskæftigelsesfremgangen ifølge Sydbanks beregninger sende privatforbruget i vejret med 1,7 pct. i 2015 og hele 2,5 pct. i 2016.

Sydbanks forventninger til huspriserne er en stigning på 6,5 pct. i år og 7 pct. næste år. Inflationen ventes at udgøre 0,7 pct. i år, hvorefter der er udsigt til en fordobling næste år til 1,4 pct.

Endelig ventes en fremgang i eksporten på 0,9 pct. i år og hele 4,2 pct. i 2016. Tilsvarende vil importen stige med 4 pct. næste år efter et fald på 0,4 pct. i år, estimerer Sydbank.

/ritzau/FINANS

 

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk