Økonomer ser fin fremgang for industrien før Brexit

Den stigende industriproduktion i Danmark i maj glæder økonomerne, som dog tager forbehold for hvor meget positivt, der kan udledes af tallene på grund af den efterfølgende britiske EU-afstemning i slutningen af juni.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I maj steg den danske industriproduktion med 1,0 pct. i forhold til april ifølge tal fra Danmarks Statistik. Dermed er der fortsat fremgang i andet kvartal efter et plus på 0,7 pct. i april, og produktionen var hele 8,4 pct. højere end i maj 2015.

»Det betyder, at industriproduktionen nu nærmer sig det seneste højdepunkt fra januar 2016. Og, endnu mere bemærkelsesværdigt, så fortsætter industrien mod at indhente det massive produktionstab, der blev forårsaget af finanskrisen i 2008 og 2009«, skriver makroøkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank i en kommentar.

Til gengæld er der usikkerhed om, hvordan de næste måneders tal vil være, på grund af den usikkerhed, der er skabt af den britiske folkeafstemning. Den endte som bekendt med, at et snævert flertal anbefalede, at Storbritannien trækker sig ud af EU, men allerede før afstemningen var der stor uro i markedet.

»Trods fremgangen i maj går de danske industrivirksomheder en usikker fremtid i møde. Denne usikkerhed er først og fremmest knyttet til udviklingen i Storbritannien, der som følge af Brexit formentlig vil ramme ind i en mild økonomisk recession i efteråret«, bemærker chefanalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea.

Påvirkningen fra Storbritannien er der dog ingen økonomer, der tør spå om endnu. Men ifølge Niels Rønholt fra Jyske Bank kan man allerede nu udlede af industritallene, at det danske bruttonationalprodukt (BNP) i andet kvartal ikke vil matche første kvartals vækst på 0,7 pct.

»Nu ser vi helt som ventet en klar opbremsning. Selv hvis produktionen fortsætter op med 1,0 pct. fra maj til juni, vil fremgangen i andet kvartal kun være 0,3 pct. Det er næsten stilstand«, bemærker Niels Rønholt, som tror på "tæt på nulvækst" i Danmarks BNP i andet kvartal.