Økonomer se er svag fremgang for forbruget i nye dankorttal

Forbrugerne brugte i stigende grad dankortet i april. Betalingskortet omsatte for 32,9 mio. kr. ifølge Nets, og selv om der er tale om fremgang, så er privatforbruget stadig svagt, påpeger flere økonomer.

Forbrugerne brugte i stigende grad dankortet i april. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Omsætningen svarer til en stigning på 1,9 pct. i forhold til marts, hvis man renser for sæsonudsving og pengeoverførsler, viser beregninger fra Nykredit.

- Det er en ganske tydelig fremgang, der dog formentlig skal ses i sammenhæng med påskens placering i marts i år, der reducerede antallet af handelsdage i marts i forhold til april. Vi er altså langt fra i en situation, hvor privatforbruget nu igen buldrer derudaf, siger chefanalytiker hos Nykredit Tore Stramer i en kommentar.

- Ser man på udviklingen i dankortomsætningen over de seneste tre måneder, så er status da også, at forbruget har ligget bomstille. Det er stærkt bekymrende, da privatforbruget igennem en længere periode ellers har været den eneste velfungerende vækstmotor i dansk økonomi, fortsætter han.

Han mener, at Danmark bevæger sig på grænsen til en ny teknisk recession - altså negativ BNP-vækst to kvartaler i træk.

REGNER MED FORTSAT MODERAT OPSVING

Hos Danske Bank påpeger Las Olsen, at dankortomsætningen over de seneste måneder har været svær at fortolke på grund af skudår og tidlig påske. Korrigeret for sæsonudsving og Mobilepay-overførsler regner Danske Bank sig frem til en stigning i dankortomsætningen på 2,1 pct. fra marts til april.

- Vi regner med, at det moderate opsving i forbrug og beskæftigelse kommer til at fortsætte resten af året. Der er således ikke behov for indgreb og lempelser til at sparke gang i økonomien på kort sigt, mener Las Olsen.

Jan Størup Nielsen, chefanalytiker ved Nordea, ser også positivt på tallene:

- Vi vurderer, at den højere dankortomsætning i april i kombination med en fortsat positiv forbrugertillid giver et godt afsæt for, at det private forbrug kan medvirke til at trække væksten i dansk økonomi moderat højere hen over året.

Dansk Erhvervs cheføkonom, Steen Bocian, bemærker, at dankortet i stigende grad bliver brugt som betalingsmiddel, og at der derfor ikke er tale om nogen "voldsom fremgang". Han hæfter sig dog ved, at der trods alt har været fremgang.

- Dagens tal for forbruget er således godt nyt, da de indikerer, at det private forbrug fortsat er i live, men det er ikke jublende godt nyt, da væksten ikke er voldsom, når man husker, at tallene svinger lidt fra måned til måned. Det er positivt, at forbruget er i fremgang, for eksporten har det meget svært her i 2016, så det er forbruget, som skal trække læsset, skriver han i en kommentar.