Økonomer: Rekordlav rente inden jul

En selvstændig dansk renteforhøjelse venter ikke lige rundt om hjørnet, vurderer økonom.

Foto: Torben Christensen.
Læs mere
Fold sammen

Nationalbanken havde heller ikke i oktober behov for at støtte kronens værdi, og sådan har det været i ni måneder.

Det viser nye tal for valutareserven, der stort set holdt sig uændret på 491 mio. kr. i oktober.

- At der er ro på fastkurspolitikken i øjeblikket betyder også, at en selvstændig dansk renteforhøjelse, som vi senest så tilbage i januar, hvor Nationalbanken først foretog støtteopkøb af danske kroner og siden hævede renten, ikke venter lige rundt om hjørnet, skriver valutastrateg Jens Nærvig Pedersen fra Danske Bank. Han forudser, at vi skal hen i foråret, før Nationalbanken vil hæve renten selvstændigt.

Danske Bank forventer, at de kommende 12 måneder vil byde på to selvstændige renteforhøjelser á 0,1 pct.point. Men inden vi kommer så langt, skal renten først sættes ned både i Danmark og Euroland.

Nykredit, der også har svært ved at se en snarlig, ensidig dansk renteforhøjelse, deler opfattelsen af, at der kommer en rentenedsættelse fra Den Europæiske Centralbank, og at Nationalbanken vil følge med.

- Vi forventer således, at ECB vil nedsætte udlånsrenten med 0,25 pct.point ved mødet i december, hvilket vil tvinge Nationalbanken på banen med en nedsættelse af udlånsrenten med 0,1 pct.point fra 0,2 pct. til 0,1 pct. Årsagen til at Nationalbanken kun delvist ventes at matche rentenedsættelsen fra ECB er, at Nationalbanken tidligere har meddelt at udlånsrenten vil forblive positiv, skriver chefanalytiker Tore Stramer.

Hos Danske Bank er Jens Nærvig Pedersen enig. Nationalbanken vil kun sænke udlånsrenten til 0,10 pct., hvilket dog vil være historisk bundniveau for den danske udlånsrente, noterer bankens valutastrateg.