Økonomer: Regeringen bør gøre klar til indgreb

Stribevis af lande omkring os søsætter lige for tiden store økonomiske hjælpepakker, som skal bremse den aktuelle krise, men vi skal lige se tiden lidt an, siger flere økonomer.

Cheføkonom Steen Bocian, Danske Bank, mener, at regeringen skal vente med indgreb, men gøre dem klar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Vent lidt endnu. Det er for tidligt at sænke skatten eller øge de offentlige udgifter for at puste nyt liv i økonomien. Men det er fornuftigt at gøre en grydeklar økonomisk redningspakke parat, som lynhurtigt kan trækkes op af skrivebordsskuffen og sættes i spil, hvis det bliver nødvendigt.

Sådan lyder vurderingen fra flere økonomer, efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i sin nytårstale sagde, at hvis næste bankpakke ikke er nok til at sparke gang i økonomien, vil regeringen fremrykke offentlige investeringer i nye hospitaler, bedre skoler, daginstitutioner og ældreboliger og mere moderne transport med biler, tog og busser. Men Anders Fogh Rasmussen pegede også på, at det kan blive nødvendigt at indfase en ny skattereform med lavere skat på arbejde og højere skat på forurening, så danskerne i begyndelsen får flere penge.

Vent lidt
Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, siger hertil, at uret tikker kraftigt frem mod det tidspunkt, hvor et økonomisk indgreb bliver nødvendigt. Men endnu er det fornuftigt at vente lidt og se, hvordan de lavere skatter og større offentlige udgifter, som trådte i kraft fra begyndelsen af 2009, virker. Samtidig er ledigheden herhjemme fortsat nede under 50.000 personer og dermed historisk lav. Derfor skal krudtet holdes tørt lidt endnu.

»Men med de dystre udsigter, der er for både ledighed og økonomisk vækst, er det fornuftigt at skrue noget sammen nu, der kan vedtages i løbet af 2009. Uanset om man sætter skatten ned eller de offentlige udgifter op, er det noget, der vil tage ganske lang tid. Så det er godt at forberede noget allerede nu.«

Steen Bocian peger sammen med cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank på, at lavere personskatter vil styrke dansk økonomi på længere sigt, eftersom det vil give flere lyst til at arbejde.

Ingen garanti
»Men der er ingen garanti for, at lavere skatter øger væksten. Sparer folk de ekstra penge op, så får det ingen virkning. Det, som virker hurtigst og bedst på økonomien, er større offentlige udgifter,« siger Jacob Graven.

Det er Steen Bocian enig i, men offentlige investeringer i nye veje, broer og den slags kan tage år at forberede.

»Vil man have en meget hurtig stimulans af dansk økonomi, er det bedst at ansætte flere i den offentlige sektor, eksempelvis inden for pleje- og sundhedsområdet. Men det er så svært at skære ned på igen, når tiderne bliver bedre. Det er nemmere at neddrosle offentlige investeringer. Men i bund og grund er det en meget ideologisk diskussion, om man foretrækker lavere personskatter eller større offentlige udgifter,« siger Steen Bocian.

Hård fremtid
Jacob Graven mener, at dansk økonomi står foran en særdeles hård fremtid, som tilmed er blevet værre på det seneste, fordi både den norske og svenske krone, det britiske pund og også den amerikanske dollar er faldet betydeligt over for den danske krone. Den udvikling gør danske varer dyrere på disse markeder og svækker vores konkurrenceevne til skade for eksporten.

»Så der løber mere og mere vand i den å, der kræver handling. Men lige her og nu skal vi vente at se, hvor hårdt vi rammes. Men bliver et indgreb nødvendigt om nogle måneder, så skal der et ganske betydeligt beløb til, hvis det skal have effekt. Der skal så pumpes mindst 10-12 milliarder kroner ud i økonomien,« siger Jacob Graven.