Økonomer: Regering ser lige lovligt rosenrødt på væksten

Den danske regering skriver optimistisk, at "opsvinget fortsætter" i Økonomisk Redegørelse fredag. Men regeringen slår en tone an, der er lidt for optimistisk i forhold til de faktiske forhold, mener flere økonomer.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterer Økonomisk Redegørelse i Finansministeriet fredag den 27. maj 2016. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016)
Læs mere
Fold sammen

Regeringen opgør fredag et vækstskøn på 1,1 pct. for 2016, mens der i 2017 ventes en BNP-vækst på 1,7 pct. Det svarer til skønnet i Konvergensprogrammet fra april, men er en nedjustering i forhold til Økonomisk Redegørelse fra december.

»Regeringen bevarer dog ikke mindst den optimistiske tone i den nye prognose. Første sætning lyder således "Opsvinget i dansk økonomi fortsætter". Det lyder lige lovligt rosenrødt i vores ører. Og det er da en bemærkelsesværdig indledning på en prognose, hvor man lige har barberet 0,8 pct.-point af sit BNP-vækstskøn«, skriver Niels Rønholt, cheføkonom Jyske Bank, i en kommentar.

I Økonomisk Redegørelse fra december lå vækstskønnet på 1,9 pct. for 2016 og på 2,0 pct. for 2017. Nedjusteringen kommer ikke bag på Las Olsen, der er cheføkonom hos Danske Bank.

»Det er ingen overraskelse, for det gamle skøn var allerede helt urealistisk, da det blev offentliggjort i december. Også det nye skøn er desværre usandsynligt. Der var et stort fald i BNP i anden halvdel af 2015, og det ser ikke ud til, at væksten var særlig høj i de første måneder af i år heller. Det vil kræve en meget kraftig acceleration af væksten hen over sommeren - som så skal gå i stå igen, hvis vækstskønnet for 2017 også skal holde«, vurderer Las Olsen.

Regeringen kan risikere at nedjustere igen

Tore Stramer, chefanalytiker hos Nykredit, henviser til, at regeringens vækstskøn kræver en kvartalsvækst hele året på ca. 0,5 pct. I 2015 lå den kvartalsvise BNP-vækst i gennemsnit på 0,12 pct.

»Det kræver med andre ord en ganske mærkbar acceleration i aktiviteten nu og her, hvis regeringen skal nå i mål med sin nye prognose. Det er bestemt ikke givet, med tanke på at eksporten er faldet i starten af året, og fremgangen i privatforbruget er bremset op«, påpeger Tore Stramer.

»Regeringens prognose må derfor også fortsat betegnes som optimistisk. Der er med andre ord en reel risiko for, at regeringen i august kommer til at præsentere sin fjerde vækstnedjustering ud af fire mulige«, fortsætter Tore Stramer.

Nykredit forventer til sammenligning en BNP-vækst på 0,7 pct. i år og 1,4 pct. i 2017.