Økonomer: Permanent skattestop er uholdbart

Landets førende økonomer har ikke meget til overs for beskæftigelsesministerens udspil om, at skattestoppet skal fortsætte på den anden side af 2010.

Der bliver ikke råd til overførselsindkomster og andre offentlige ydelser på samme niveau, som vi har det i dag, hvis skattestoppet får lov at fortsætte, mener økonomerne. Det skriver morgenavisen Dato.

Claus Hjort Frederiksen (V) er ellers glad for skattestoppet. Så glad, at han i går annoncerede over for vælgerne, `at skattestoppet er kommet for at blive'.

Men fra økonomiske vismænd til universitetsprofessorer lyder den samme sang: `Et permanent skattestop er uholdbart'.

»Jeg har vanskeligt ved at se fornuften i, at man låser sin skattestruktur før den er hellig. Det vil blive mere paradoksalt, at vi har et overdådigt forbrug af fladskærme og andet - samtidig med at kvaliteten i børnehaver og vuggestuer bliver dårligere,« siger Christen Sørensen, professor ved Syddansk Universitet i Odense.

Skattestoppet har låst afgifterne på alkohol, tobak, energi, miljø og først og fremmest ejendomsafgifterne. Det betyder, at selv om priserne på disse varer skyder i vejret - som vi for eksempel har set det med ejendomspriserne - bliver statens indtægter ikke større.

»Statens indtægter vil gradvist blive udhulet af inflationen og vil ikke kunne følge med den normale løn- og prisudvikling. Og derfor kan udgifterne naturligvis heller ikke gøre det,« siger overvismand i Det Økonomiske Råd, Peter Birch Sørensen. Det er hans opfattelse, at der med et permanent skattestop ikke vil blive råd til de nuværende velfærdsordninger på lang sigt.

Hvis skattestoppet får lov til at fortsætte i sin nuværende form efter 2010, vil regeringen ifølge økonomerne blive nødt til at skære i de offentlige udgifter. Om det så bliver kontanthjælpen, sygehusvæsnet, ældreplejen eller udannelsessystemet, må stå hen i det uvisse.

Professor ved Aarhus Universitet Torben M.

Andersen mener, at regeringen kun kan kigge i to retninger efter midler til at finansiere et permanent skattestop.

»Det er en udmelding, der løfter kravene til, hvad man skal gøre på andre områder. Enten må man jo gå til det offentlige forbrug - altså velfærdsservicen, eller også er der over-førselsindkomsten. En af de to ting bliver man nødt til at kigge på,« siger han.

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.

Kilde: Dato