Økonomer på glatis

Økonomerne er på glatis, når de skal forudsige udviklingen på boligmarkedet. Det skal danskerne prise sig lykkelige over.

Det er ikke længere moderne at være økonom i Det Økonomiske Råd, Finansministeriet eller på universitetet, for i dag holder det kun at være cheføkonom hos en Realkreditinstitution eller ejendomsmæglerkæde. For derved kan man nemlig koncentrere sig om det væsentlige: Boligmarkedet. Det er nemlig boligmarkedet, der har drevet de senere års opsving, og derfor er der stort behov for eksperter, der kan sige noget om folks boligformuer. Problemet er bare, at det fuldstændigt umuligt at sige noget fornuftigt om fremtidens boligpriser, og derfor kan vi ikke regne med, hvad økonomerne siger.

For virkeligheden passer ikke længere til økonomernes modeller. Tag for eksempel universitetsøkonomen Jakob Brøchner Madsen. Han blev professsor på Københavns Universitet for nogle år siden og har siden forsøgt sig med den ene sortsynede udtalelse efter den anden. Men som Infomedias analyse af professorens udtalelser har vist, har professoren ikke én gang haft ret i sine forudsigelser. Det er der nok mange, der er tilfredse med, for ellers ville danskerne have været lige til rotterne.

Det rejser spørgsmålet om, hvor mange gange medierne bør lytte til en mand, der ikke alene er kendt for kun at tage fejl, men som også systematisk forsøger at tale markedet ned. Det er jo ikke uden betydning, når en professor fra et anerkendt universitet udtaler, at aktie- og boligpriser er vildt overvurderet og burde falde med 30-40 pct, for der er meget psykologi i markedet, og selv en vildfaren professor kan gøre en forskel.

Nedenstående eksempler viser, at professorens evner som spåmand i bedste fald er mangelfulde:

April 2003:

"Det er kun et spørgsmål om tid, før husboblen i Storbritannien brister, og det samme, tror jeg, også vil ske i USA," siger Jakob Brøchner Madsen."

Siden er huspriserne mere end fordoblet.

April 2004:

"Der er noget helt rivravruskende galt. Vi ser nogle store bobler, og hvis de brister, er der ingen backup. Huspriser og aktiekurser er helt ude af proportion. Og det går galt. Men jeg ved ikke hvornår. Men det går galt. Det hele ser dårligt ud for Familien Danmark," siger Jakob Brøchner.

Året efter hvor boligpriser fortsatte op arbejdsløsheden igen skrabede bunden, begyndte de første sprækker at vise sig i professorens argumentation:

"Jeg føler, at vi er på herrens mark. Pengemængden er stigende, oliepriserne og råvarepriserne er fordoblet de sidste 10 år. Derfor bør inflationen og renterne stige, men alligevel sker der intet. Alle de modeller, vi bruger til at forudse inflationen, er brudt ned, det er ét stort kaos", siger Jakob Brøchner Madsen.

Nu skulle man tro, at det var gået op for professoren, at hans modelverden er brudt sammen, for på dette tidspunkt har han i tre år forsøgt at tale virkeligheden til fornuft - helt uden resultat. Det, som han opfatter som kaos, er for alle andre et rent drømmescenario, for hvem vil ikke have lav arbejdsløshed, lav rente og overskud på betalingsbalancen og statens finanser?

Derfor har vi også fået fred for ham i to år, men nu, hvor det omsider ser ud til at huspriserne falder marginalt, føler han sig klædt på til endnu et udfald:

"Boligpriserne er overvurderede, og det er kun et spørgsmål om tid, inden det går ned ad bakke," mener Jakob Brøchner Madsen. Han spår prisfald på op til 40 procent.

Udtalelsen bygger på en økonomisk model, der ikke har kunnet bruges de sidste 15 år, parret med et sortsyn, der må få selv de værste dommedagsprofeter til at blegne. Det er der heldigvis ingen grund til at fæstne lid til, for ingen økonomer kan nemlig forudsige boligpriserne, det viser erfaringerne fra de sidste års boligeventyr.

Det eneste positive, man kan sige om Jacob Brøchner Madsens sortsyn er, at det måske har bidraget til at begrænse jubeloptimismen, som navnlig er blevet gødet af bankøkonomer, der har en klar interesse i at "italesætte" boligmarkedet. Eksempelvis har Danske Banks Steen Bocian så sent som i efteråret 2006 gjort sig til talsmand for, at boligpriserne fortsat ville stige voldsomt, selv om de fleste andre kunne se, at væksten i priserne var ved at tage af. Andre såkaldte "cheføkonomer" har gjort noget tilsvarende, og det har de gjort, fordi det er en del af deres jobbeskrivelse at forsøge at tale priserne på boliger i vejret, så der fortsat er gang i bolighandlen. For uden bolighandel, forsvinder indtjeningen hos banker og realkreditinstitutter.

Også Dansk Ejendomsmæglerforening har gjort sig uheldigt bemærket. Det værste eksempel var, da foreningen forsøgte at standse initiativer, der kan beregne boligernes udbudspriser. For når det bliver alt for tydeligt, at boligpriserne er på vej ned, så vil handlerne gå helt i stå, og så er ejendomsmæglerne de første til at blive ramt.

Derfor er et godt råd til boligejere at stole på sin egen mavefornemmelse. Hvis man køber noget nu, man har råd til og tager et fastforrentet lån, så skal man bare lade være med at læse noget om boligpriserne i avisen, så går resten helt af sig selv.