Økonomer optimistiske trods fald i betalingsbalancen

Tal fra Danmarks Statistik viser, at overskuddet på betalingsbalancens poster faldt i juni. Men økonomer er ikke bekymrede. Overskuddet på betalingsbalancen er stadig fint, mener de.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at overskuddet på betalingsbalancens poster faldt i juni. Men økonomer er ikke bekymrede. Overskuddet på betalingsbalancen er stadig fint, mener de. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVORK DJANSEZIAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I juni var der et overskud på betalingsbalancens poster på 10,5 milliarder kroner, hvilket var et fald på 3,2 milliarder kroner i forhold til samme måned sidste år.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som blev offentliggjort mandag morgen.

Faldet i overskuddet kan været et godt tegn, mener Peter Bojsen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank.

»At overskuddet på betalingsbalancen er faldet kan faktisk være godt nyt for dansk økonomi. De seneste rekordstore overskud på betalingsbalancen er nemlig et klart signal om, at den indenlandske del af dansk økonomi har ligget fast i slæbesporet. Faldet i betalingsbalanceoverskuddet kan således være et tegn på, at dansk økonomi så småt er ved at finde benene igen, og forbrugere og virksomheder har så småt fået forbrugslysten tilbage,« skriver han i en kommentar.

Set over det seneste år løber overskuddet op i 128,3 milliarder kroner. Overskuddet sikres dels via et solidt overskud på handlen med udlandet, dels via løn- og formueindkomst fra udlandet.

Ifølge Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, er det solide overskud på betalingsbalancen et udtryk for, at der er godt styr på balancerne i dansk økonomi.

»At overskuddene har været så store, som de har været, har også været en konsekvens af, at krisen har haft ramt dansk økonomi hårdt. Krisen har fået både privatpersoner og virksomheder til at spare mere op, hvilket ikke er blevet modsvaret af nedsparing i den offentlige sektor. Samlet har resultatet været en højere opsparing - og da virksomhederne samtidig har mindsket deres investeringsniveau, så er overskuddet på betalingsbalancen, som netop udtrykker forskellen mellem samfundets opsparing og investeringer, steget til rekordniveauer,« mener Steen Bocian.

Økonomerne mener, at det fortsatte store overskud på betalingsbalancen skaber sikkerhed omkring dansk økonomi.

»På trods af faldet er der fortsat udsigt til et komfortabelt overskud på Danmarks betalingsbalance. Det betyder, at vi hver måned øger vores formue overfor udlandet, hvilket er med til at skabe stor sikkerhed omkring dansk økonomi, og dermed sikre lave renter,« skriver Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank i sin kommentar.

For de første seks måneder af 2014 udgjorde overskuddet på betalingsbalancen 48,5 milliarder kroner, hvilket var 3,3 milliarder kroner lavere end i første halvår af 2013.