Økonomer: Opblødning i handelskrig beroliger markederne

En opblødning i handelskrigen med en reduceret kinesiske told på amerikanske biler fra 40 til 15 pct. og en løsladelse af kinesiske Huawais finansdirektør mod kaution har fået de asiatiske aktiemarkeder til at løfte sig.

»Vi har fået flere beroligende meldinger fra handelsfronten på det seneste. Det startede med rapporter om, at Kina og USA havde forhandlet om tidsplanen for handelsforhandlingerne på højt plan, og i går tweetede Trump, at forhandlingerne med Kina har været meget produktive,« skriver Jyske Bank i en morgenkommentar.

Med nedsættelsen er Kina tilbage ved niveauet fra tidligere i år.

Oveni er finansdirektøren for den kinesiske telegigant Huawei blevet løsladt mod kaution i Canada. Det besluttede en dommer ved et retsmøde i Vancouver sent tirsdag aften dansk tid.

USA har anmodet Canada om at udlevere finansdirektøren Meng Wanzhou, som mistænkes for brud på de amerikanske sanktioner mod Iran.

»Hen over natten er den positive nyhedsstrøm omkring handelsaftaler fortsat. Huaweis CFO er blevet løsladt mod kaution, hvilket har taget toppen af stridighederne. Samtidig har Trump sagt, at han godt kan finde på at blandt sig i sagen, hvis det hjælper USA til at få en aftale i hus,« skriver Niels Tousgaard, seniorstrateg i Bankinvest, i en kommentar.

Reuters skriver, at det kinesiske udenrigsministerium onsdag oplyser, at Canadas anholdelse af Meng Wanzhou var en fejl fra starten og glædede sig over enhver indsats for at få sagen til at lande rigtigt.

Udtalelsen kom fra ministeriets talsmand, Lu Kang, via en pressemeddelelse.

Handelskrigen mellem de to lande blev sat på pause ved G20-topmødet tidligere på måneden, da Donald Trump, og Kinas præsident, Xi Jinping, blev enige om at udskyde en planlagt forhøjelse af told på kinesiske varer gældende fra nytår. Amerikanerne havde varslet en forhøjelse af tilden på kinesiske varer til 25 pct. fra de nuværende 10 pct.

Ved den lejlighed blev handelskrigen, der har været i gang det meste af 2018, sat på pause i 90 dage.

/ritzau/FINANS