Økonomer om sen udbetaling af feriepenge: Mange har ikke pengene stående til at sparke gang i forbruget nu

Du kan kun gå ud og købe en ny cykel eller et kroophold for tre ugers feriepenge, hvis du allerede har pengene stående på kontoen nu. Men det vil der være mange danskere, som ikke har, påpeger Danske Banks cheføkonom om nattens politiske aftale, som udløser tre ugers indefrosne feriepenge til oktober.

Mange vil bruge et uventet beløb som de indefrosne feriepenge til at rejse. Når pengene først kommer til oktober, hvor det kan være langt nemmere at rejse ud i verden end p.t., kan det betyde, at flere af pengene ender i udlandet, lyder det fra Danske Banks cheføkonom Las Olsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Arkiv

Når et bredt flertal i Folketinget natten til mandag blev enige om, at danskerne skal have udbetalt tre ugers indefrosne feriepenge, er det et markant træk, som vil sende 60 milliarder kroner ud til befolkningen, der kan sparke gang i den vingeskudte danske økonomi.

Men samtidig er en vigtig faktor i ligningen, at pengene først kommer til oktober.

»At man allerede nu kan regne med, at pengene kommer til oktober, vil helt sikkert få nogle til at gå ud nu og købe den nye cykel, de har tænkt på nu. Men det kan man jo kun gøre, hvis man allerede nu har så god en økonomi, at pengene står på kontoen. Og det er der mange, som ikke har,« siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

Erfaringen viser samtidig, at det er dem med den svageste økonomi, der i højeste grad vil omsætte de kommende feriepenge til forbrug og i mindre grad vælge at sætte dem ind på en opsparing eller lignende, som ikke kommer forbruget til gode.

»De med mange penge vil også hæve forbruget og bruge flere penge i forbindelse med sådan en udbetaling her, men effekten er bare størst hos dem, der har det stramt i forvejen. Og de kan så ikke rigtigt fremrykke forbruget, fordi pengene først kommer til oktober,« siger Las Olsen.

I en skriftlige kommentar til nattens politiske aftale kalder cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre det »en torn i sparket til privatforbruget«, at pengene først kommer til oktober.

»Man går således ind til det med en forhåbning om, at danskerne bruger pengene allerede før udbetalingen. Der er grundlag for, at visse af pengene vil blive brugt på forskud, men der skal ikke herske nogen tvivl om, at udbetalingen mister lidt af sin potens med den sene udbetaling,« skriver Jeppe Juul Borre i en kommentar.

Tidligere overvismand Michael Svarer mener samlet set, at der er tale om en god pakke, og han forventer en psykologisk »her og nu«-effekt, selv om feriepengene altså ikke lander på kontoen før om adskillige måneder.

»Det, at man har udsigt til, at man får udbetalt 60 procent af sine feriepenge, gør, at man allerede nu kan sige, OK, jeg får en relativt stor udbetaling senere, så derfor kan jeg godt købe den havesofa eller tage på det ekstra kroophold til sommer, for jeg ved, at pengene kommer,« siger Michael Svarer, som tilføjer, at det for mange danskere er ret mange penge, der kommer til udbetaling.

19.000 kr. i gennemsnit

Grunden til, at feriepengene først bliver udbetalt til oktober, er, at de ikke er optjent færdig før udgangen af august.

For at få udbetalt penge skal man have haft et lønnet job i perioden september 2019 til udgangen af august i år.

Udregninger fra Danske Bank viser, at der med aftalen om foreløbigt tre uger udbetalt er udsigt til ca. 19.000 kr. for den gennemsnitlige lønmodtager. Eksemplet er beregnet ud fra en årsløn på 455.000 kr., der i følge Danmarks Statistik er gennemsnittet.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank

»Risikoen for en skadelig overophedning af økonomien er i mine øjne ikke ret stor lige nu.«


Her er Danske Banks overslag over, hvad du kan forvente at få udbetalt efter skat, når de tre ugers feriepenge bliver udbetalt:

  • Årlig indkomst før skat: 100.000 – udbetaling på 4.500 kroner efter skat.
  • Årlig indkomst før skat: 200.000 – udbetaling på 9.000 kroner efter skat.
  • Årlig indkomst før skat: 300.000 – udbetaling på 12.600 kroner efter skat.
  • Årlig indkomst før skat: 400.000 – udbetaling på 16.800 kroner efter skat.
  • Årlig indkomst før skat: 500.000 – udbetaling på 21.000 kroner efter skat.
  • Årlig indkomst før skat: 600.000 – udbetaling på 19.200 kroner efter skat.
  • Årlig indkomst før skat: 1.000.000 – udbetaling på 32.400 kroner efter skat.

Til efteråret skal partierne forhandle om de to sidste to ugers indefrosne feriepenge. Finansminister Nicolai Wammen (S) udtalte i forlængelse af nattens aftale, at han ikke så det som en nødvendighed at aftale udbetalingen af alle fem uger med det samme.

»Coronasituationen – også i forhold til vores økonomi – er en maraton. Derfor er det klogt at gemme noget af krudtet til lidt senere,« sagde finansministeren i den forbindelse.

Las Olsen i Danske Bank forklarer, at hvis man gør for meget, risikerer man en overophedning af økonomien, fordi der kommer for meget fart på. Gøres der derimod for lidt, risikeres det, at arbejdsløsheden bider sig fast, og at krisen bliver dybere, end den havde behøvet at være. Der er dog rigeligt plads til at udbetale alle fem uger, mener han.

»Risikoen for en skadelig overophedning af økonomien er i mine øjne ikke ret stor lige nu. Så nu har man valgt at udbetale 60 procent af feriepengene, og så kan man vælge at tage resten med senere. Vi er ikke så bekymrede, selv hvis politikerne skulle beslutte sig for at udbetale resten af feriepengene,« siger Las Olsen.