Økonomer ønsker etisk kodeks

Efter de seneste ugers venstrefløjskritik af økonomernes rolle som 'blå' overdommere er der nu også internt blandt økonomer skudt et opgør i gang om deres egen, magtfulde position - og måden de bruger den på.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Professor ved Institut for Økonomi ved Københavns Universitet Katarina Juselius og et netværk af internationale forskere - der også inkluderer prodekan ved KU, Birgitte Sloth - mener, at økonomer har en andel i finanskrisen ved dels at have retfærdiggjort den førte politik uden empirisk belæg og dels ved ikke at have taget forbehold for de mange usikkerheder, der er knyttet til de abstrakte modeller, som både dominerer de amerikanske og danske universiteter, skriver dagbladet Information.

»Økonomer slipper afsted med at lave modeller og beregninger, der stort set ikke tager hensyn til usikkerheder og ude-frakommende omstændigheder,« siger Katarina Juselius til dagbladet Information.

Hun mener, at et etisk kodeks skal få økonomerne til at ophøre med at optræde som orakler i den politiske debat uden at være på sikker, videnskabelig grund:

»Målet må være, at man rent faktisk kunne fremlægge statistisk velbegrundede empiriske analyser til grund for modellernes fremskrivninger. Men det har nok meget lange perspektiver,« siger hun og giver som eksempel de danske økonomers optræden i forbindelse med de nylige offentliggørelser af både oppositionens og regeringens 2020-planer.

Men selv om idéen om et etisk kodeks for økonomerne kan synes vanskelig at udføre i praksis, byder en række af landets førende og mest citerede økonomer både debatten og en større selvkritik velkommen. Også professor og tidligere vismand, Nina Smith, fandt brugen af økonomer i forbindelse med 2020-planerne problematisk.

»Jeg klager ikke, for jeg ved, hvad man går ind til, men jeg er meget ked af, når man som ekspert får en urimelig indflydelse på, om det er den ene eller anden politiske farve, der bliver begunstiget,« siger hun til Information.

»Det er bestemt ikke utidigt at have en debat om, hvad vores rolle er.«