Økonomer: Lovende tegn fra nøgletal

Dagens buket af nøgletal fra Danmarks Statistik lover godt for væksten i den danske økonomi. Det skriver flere økonomer efter opgørelserne for detailsalget, forbrugertilliden, boligmarkedet og beskæftigelsen.

Arkivfoto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Dagens danske nøgletalsregn sender flest positive signaler. Helt præcist er der faktisk kun positive signaler og ingen negative,« skriver cheføkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank.

Detailsalget i Danmark steg i november med 1,3 pct. set mod måneden før, især trukket op af salget af tøj, og det var den største fremgang registreret siden juni 2004.

Med til at løfte det tal var den såkaldte black friday-shoppingdag i slutningen af måneden, der ifølge flere bud har sat rekord.

»Det kommer nemlig i kølvandet på en sløj oktober, så der kan i nogen grad være tale om, at forbruget simpelthen bare er flyttet til november. Derfor bliver det også ekstra spændende at se, hvordan detailsalget udvikler sig i december. Samlet set tror vi dog på en solid afslutning på året for privatforbruget, der ellers har vist svaghedstegn i både andet og tredje kvartal. Det vil betyde et pænt bidrag til den økonomiske vækst,« skriver Søren V. Kristensen, makroøkonom i Sydbank.

I Nykredit regner cheføkonom Tore Stramer ikke med, at der er gang i en ny forbrugsfest, da detailsektoren fortsat er udfordret af udenlandske netbutikker.

»Det bliver tværtimod spændende at se, hvor meget det rekordstore salg på årets black friday har tæret på julesalget her i december.«

»Når det er sagt, så viser den flotte salgstalsopjustering, at detailsektoren trods alt også nyder godt af forbrugsopsvinget i dansk økonomi. Det skal vi naturligvis glæde os over, da det gavner den lokale vækst og beskæftigelse,« skriver Tore Stramer.