Økonomer: Lovende tegn fra eksporten

Den stigende eksport af danskproducerede varer i november glæder bankernes økonomer, da det har haltet på den front i sommeren 2016.

Den stigende eksport af danskproducerede varer i november glæder bankernes økonomer, da det har haltet på den front i sommeren 2016. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAELA REHLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vareeksporten steg med 1,5 pct. i november mod oktober, hvilket var bedre end ventet og tredje måned i træk, at eksporten stiger efter en lidt skuffende udvikling hen over sommeren. Det er dog især værdien af energieksporten, der trækker i vejret som følge af de stigende oliepriser, men det samlede indtryk er dog alligevel på den positive side, bemærker cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken.

Eksporten af varer herhjemme steg i november med 1,5 pct..

Det viser tal fra Danmarks Statistik mandag morgen.

- Vi er således nu i den rigtig positive situation, at der er fyret op for alle vækstmotorer i dansk økonomi. Ud over at eksporten nu igen stiger, så viste såvel dankortomsætningen som detailsalget gode takter op imod nytåret, mens der ligeledes er tegn på at investeringsaktiviteten fortsat er tiltagende, skriver cheføkonom Tore Stramer fra Nykredit i en kommentar.

Den stigende eksport kan være et lovende tegn for Danmarks økonomi i år, mener cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank.

- 2017 tegner lysere for eksporten efter et svagt år sidste år. På alle de store eksportmarkeder tegner nøgletallene til stigende vækst, og vejer man dem sammen har det ikke set bedre ud de sidste fem år, skriver Las Olsen og uddyber:

- De seneste måneder har desuden budt på en styrkelse af dollaren og dermed en svækkelse af kronen, som gør det nemmere for danske virksomheder at konkurrere.