Økonomer: Lille intervention leder ikke til renteændring

Valutareserven i Nationalbanken steg i december med 1,8 mia. kr. til 451,6 mia. kr., meddeler Nationalbanken. Det er første gang siden juni, at det var nødvendigt for Nationalbanken at intervenere på valutamarkedet.

Danmarks Nationalbank på Havnegade i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Nationalbanken intervenerede i valutamarkedet i månedens løb med et nettokøb af valuta - og salg af danske kroner - for 0,7 mia. kr.

- Salget sker, fordi den danske krone siden midten af november er blevet gradvist styrket over for euroen, således at euro aktuelt handler nede omkring 7,345 kr. ? et niveau som med stor sandsynlighed er det stærkeste, som Nationalbanken vil acceptere, skriver chefanalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea i en kommentar.

Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, understreger, at der er tale om en meget lille intervention sammenlignet med tidligere og peger på, at der kun var et lille pres i retning af en stærkere krone sidste måned.

Euroen er generelt blevet svækket de seneste måneder, og der har været et pres for, at den skulle blive svækket over for kronen.

- Svækkelsen hænger blandt andet sammen med bekymring omkring den politiske udvikling i euroområdet, og her er Danmark et godt alternativ for nervøse investorer. En nok så vigtig grund er en stærkere amerikansk økonomi og højere amerikanske renter, som har styrket dollaren. Det trækker indirekte også kronen med op, fordi de store danske investeringer i og eksport til USA bliver mere værd, forklarer Las Olsen.

INGEN DANSK RENTEÆNDRING I SIGTE

Ifølge Las Olsen kan Nationalbanken i teorien sætte renten ned for at modgå en stærkere krone.

- Det tvivler vi dog meget på, at de vil gøre. Bankens laveste rente er allerede nede på minus 0,65 procent, og intervention er et effektivt nok middel, uddyber han.

Jan Støttrup Nielsen tilslutter sig forventningen om, at interventionen ikke vil lede til nogen selvstændig dansk renteændring lige foreløbig.

- I stedet vil Nationalbanken bruge valutareserven til at stabilisere kronekursen over for euroen, konstaterer han og tilføjer:

- Set i det lys forventer vi, at renten på indskudsbeviser vil blive fastholdt på de nuværende -0,65 pct. som minimum frem mod udgangen af 2018.