Økonomer jubler over dansk økonomi: »Det er mildt sagt imponerende«

Dansk økonomi voksede med 0,8 pct. i andet kvartal, og dermed går Danmark enegang i et stort set stagneret Europa. Økonomer letter på hatten.

Dansk økonomi er i god form, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Med en vækst på 0,8 pct. i BNP mestrede Danmark i årets andet kvartal, hvad de fleste af vores nabolande ikke evner i øjeblikket: At få økonomien til at vokse på et tidspunkt, hvor handelskrig, Brexit og frygt for recession ellers agerer oplagte benspænd.

Det er Danmarks Statistik, der fredag morgen har offentligjort tallene for årets andet kvartal, og mens resultatet er som ventet, lyder der alligevel applaus fra landets økonomer.

»Det bekræfter, at væksten i dansk økonomi har været solid på trods af svækkelsen i den globale økonomi og den store usikkerhed fra handelskrigen mellem USA og Kina,« skriver Nykredits cheføkonom Tore Stramer i en skriftlig kommentar.

Det er navnlig danskernes privatforbrug og eksporten, der har drevet væksten frem for dansk økonomi i april, maj og juni måned. Fremgangen er ikke alene bemærkelsesværdig set i lyset af uroen i global økonomi, men tillige fordi væksten i euroområdet landede på 0,2 pct. i samme kvartal, mens Tyskland som bekendt måtte notere tilbagegang med 0,1 pct.

»Den stærke fremgang i eksporten betyder, at dansk økonomi var en suveræn international væksthøjdespringer i årets andet kvartal,« skriver Tore Stramer.

Også hos Nordea letter cheføkonom Helge Pedersen på hatten:

»Det er mildt sagt imponerende, at eksporten af både varer og tjenester formår at vokse markant i en tid præget af handelskrig, Brexit usikkerhed og afmatning på vores vigtigste markeder i Tyskland og Sverige,« skriver han, mens Las Olsen, cheføkonom hos Danske Bank, kalder væksten for »særdeles stærk«.

»Andet kvartal var altså nærmest forrygende, og det endda på et tidspunkt, hvor det gik direkte tilbage i Tyskland, og de fleste andre lande i Europa kun lige slæbte sig afsted,« skriver han.

Uvis fremtid

Den samstemmende ros efterfølges dog en kollektiv bekymring for fremtiden, hvor de fleste fagfolk øjner en afmatning i horisonten.

»De økonomiske udsigter er ekstraordinært usikre. Handelskrigen mellem USA og Kina er eskaleret og risikoen for et hårdt Brexit er rykket nærmere. Væksten er samtidig bremset tydeligt på vores største eksportmarkeder,« konstaterer Tore Stramer og fremhæver Tyskland og Storbritannien som særlig skrøbelige afsætningsmarkeder.

»Det er meget usandsynligt, at udviklingen fra andet kvartal fortsætter nu. Så høj vækst kan vi simpelt hen ikke have ret længe af gangen, og det skulle også være mærkeligt, om ikke den internationale afmatning smitter af på Danmark,« lyder vurderingen fra Las Olsen fra Danske Olsen.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, vurderer også, at der svæver »mørke skyer rundt om landet«.

»Senest er væksten på nogle af vores vigtigste eksportmarkeder gået et gear ned, handelskrigen er eskaleret, og et resultatløst Brexit spøger endnu. Alle dele kan påvirke vores eksport uafhængigt af hinanden og dermed dansk økonomi og arbejdspladser,« skriver han.