Økonomer: Ingen dansk renteforhøjelse foreløbig

Nationalbankens tal for valutareserven i juni, der viste, at valutareserven blev mindsket med 1,7 mia. kr. til 490,6 mia. kr., indikerer, at en dansk renteforhøjelse ikke er på tapetet lige for nuværende.

Foto: Christian Lindgren. Nationalbanken
Læs mere
Fold sammen
Det vurderer økonomer hos blandt andre Nykredit og Nordea.

- Det viser med al tydelighed, at den seneste svækkelse af kronen ikke skal ses som et udtryk for, at investorerne nu igen søger ud af landet i stor stil. Usikkerheden omkring gældskrisen består således fortsat, hvilket har bibeholdt 'safe haven'-bevægelsen ud af euroområdet til Danmark, skriver chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer i en kommentar.

På længere sigt er det hans forventning, at gældskrisen ikke i samme grad bidrager til usikkerhed og stress på de europæiske finansmarkeder.

- Det vil alt andet lige mindske efterspørgslen efter danske kroner og give en underliggende tendens til svækkelse af kronen over for euroen. Dertil kommer, at vi forventer, at ECB holder renten uændret frem til i hvert fald udgangen af 2014, skønner Nykredit.

Tore Stramer venter derfor, at vi formodentlig skal frem til udgangen af 2013, før Nationalbanken vil ty til en selvstændig renteforhøjelse.

Hans kollega hos Nordea, senioranalytiker Jan Størup Nielsen, mener, at man skal endnu længere frem.

Den seneste svækkelse af kronen er sket meget gradvist, og der er ingen tegn på, at en større kapitaludstrømning er undervejs.

- Hvis Nationalbanken følger mønsteret fra efteråret 2012, vil den derfor i en periode imødegå svækkelsen ved mindre nålestiksoperationer, hvor kronen holdes i skak med relativt begrænset interventionskøb. Først i det øjeblik, hvor støtteopkøbene af danske kroner over en enkelt måned kommer op omkring 15 mia. kr., vurderer vi, at Nationalbanken vil være villig til at gennemføre en selvstændig forhøjelse af de ledende danske renter, skriver Nordea-analytikeren.

Han ser først renteforhøjelsen i 2014.

/ritzau/FINANS