Økonomer: Industriproduktionen nærmer sig før-krise-niveauet

Den danske industriproduktion ser ud til at nærme sig niveauet fra før finanskrisen. Og selv om opsvinget i dansk økonomi stadig er behersket, er økonomerne fortrøstningsfulde, efter at tal fra Danmarks Statistik tirsdag viser, at industriproduktion steg med 0,8 pct. i marts i forhold til måneden før.

Danske kroner i pengesedler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos Jyske Bank betegner man det som en hæderlig start på årets andet kvartal.

- Produktionen steg til et nyt toppunkt siden 2008 i årets første måneder, så set i det lys er det ganske lovende med en lille stigning i april efter et lille fald i marts. Vi havde gættet på endnu et lille fald i april, forklarer cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholdt i en kommentar.

Tallene for april skal dog tages med et gran salt, idet produktionen kan variere meget måned for måned. Dertil kommer, at påsken i år lå i marts mod april sidste år. Sammenligningstallene kan derfor være vanskelige at korrigere for sæsonudsving.

Ser man derfor i stedet over en tremåneders periode, så er industriproduktionen steget med 1,9 pct. i forhold til de foregående tre-måneder. Det er ifølge Dansk Erhverv ganske meget.

- Dagens tal viser således, at selv om vores eksport har det svært, så klarer industrien sig ganske fint. Industriproduktionen er endnu ikke tilbage på før-krise niveauet, men det begynder at nærme sig. I sammenligning med andre lande, så klarer den danske industri sig faktisk også ganske fint. Det er ikke der, hvor skoen trykker mest vækstmæssigt, påpeger Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

VÆKSTEN ER FORTSAT UNDERDREJET

På trods af, at økonomerne ser positivt på Danmarks industriproduktion, er de fortsat bekymrede for den lave vækst i bruttonationalproduktet (BNP), vi ser herhjemme - også selv om eksporten på det seneste i lighed med industriproduktionen er steget.

- Vi er i en periode med lav vækst. Og hvis vi skal sikre vores velstand i de kommende år, er det afgørende, at der kommer reformer og tiltag, der både kan sikre nok medarbejdere og desuden øge vores produktivitet ved blandt andet at udnytte digitalisering og automatisering, mener vicedirektør i Dansk Industri Kent Damsgaard.

Tendensen for industriproduktionen er måske ved et nærmere øjekast heller ikke kun positiv. Niels Rønholdt fra Jyske Bank pointerer, at den mest af alt ligger vandret lige nu, når man sammenligner med første kvartal.

- Derfor leverer de ellers pæne tal også en tydelig antydning af, at den stærke BNP-vækst i første kvartal næppe er kommet for at blive. BNP steg med 0,5 pct. i første kvartal, hvilket er klokkeklart opsvingstempo, men det kan blive svært at få en gentagelse i andet kvartal, vurderer Niels Rønholdt.

Selv om de seneste tal giver grund til en vis optimisme, ser 2016 ikke desto mindre altså ud til at blive et år, som igen kan byde på store udfordringer for industrien og eksportsektoren.

- Det er en kendsgerning, at fremstillingssektoren skranter på globalt plan, hvilket i vid udstrækning skyldes afmatning i Kina og svaghed i en række af de store råvarebaserede økonomier som Rusland og Brasilien. Men det er også en udvikling, som har påvirket USA og euroområdet, pointerer Helge J. Pedersen, som er cheføkonom i Nordea.

Hos Sydbank hæfter man sig ved, at de danske industrivirksomheder immer væk vokser betragteligt mere end hos Europas vækstmotor, Tyskland.

- Den globale vækstafmatning vil dog sandsynligvis også lægge en dæmper på den danske industriproduktion i de kommende år, men der er fortsat mulighed for at den danske industri kan klare sig relativt bedre end mange af vores naboer, mener Søren V. Kristensen, der er makroøkonom i Sydbank.