Økonomer: Glem alt om lønfest i det offentlige

Der er ikke råd til større offentlige lønstigninger, end der allerede er givet på det private arbejdsmarked, vurderer en lang række økonomer.

Nordea chefanalytikker Anders Matzen (tv) sammen med Jes Asmussen, senioranalytiker, Helge Pedersen, cheføkonom og Johnny Bo Jacobsen, økonom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen
De offentligt ansatte kan godt dæmpe forventningerne til massiv lønfest ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Der er ikke råd til lønstigninger, der ligger langt over, hvad der i foråret blev givet i forbindelse med forhandlingerne på det private område, vurderer flere førende økonomer.

Ritzau og RB-Børsen har spurgt 57 økonomer om forventningerne til forhandlingerne.

Trods udsigt til demonstrationer, når Folketinget åbner tirsdag, tror tre ud af fire af de økonomiske eksperter ikke på, at der er plads til højere offentlige end private lønstigninger.

Nordeas chefanalytiker, Anders Matzen, peger på, at der allerede er kommet bekymrende udmeldinger fra forbund og politikere.

- Forventninger er så høje, at de bliver svære at indfri. Visse personalegrupper har krævet lønstigninger på 15-20 procent, og det vil være særdeles skadeligt for dansk økonomi. Meget store lønstigninger vil føre til krav om yderligere lønstigninger i det private, og så er vi ude i, hvad man kalder lønglidning, siger han.

/ritzau/