Økonomer: Glæd dig til din næste lønseddel!

Lavere skatter og afskaffelsen af fedtafgiften bør forbedre forbrugernes humør kraftigt.

Foto: Brian Bergmann. ARKIVFOTO 2006 Efter nytår træder en lang række skatte- og afgiftsændringer i kraft. For næsten alle i arbejde betyder det et plus på skatte-bundlinjen, vurderer økonom. (Foto: Brian Bergmann /Scanpix 2012)
Læs mere
Fold sammen

Pessimismen og sortsynet har fortsat tag i danskerne, men lave danske renter og skatte- og afgiftslettelserne fra og med januar giver håb om, at tilliden til økonomien vil vokse.

Det er konklusionen hos økonomer efter morgenens forbrugertillidsmåling fra Danmarks Statistik. Butikkernes udsalg styrkede forbrugernes lyst til at købe varige forbrugsgoder og medvirkede til at løfte forbrugertilliden til minus 2,7 i januar fra minus 4,7 i december. Men stigningen er ikke udtryk for en underliggende bedring, vurderer seniorøkonom i Jyske Bank Niels Rønholt.

- Når vi renser tallene for sæsoneffekterne, falder forbrugertilliden fra -2,9 i december til -3,8 i januar. Så reelt er det faktisk gået den forkerte vej, og uanset hvordan man anskuer tallene, kan man i hvert fald konkludere, at forbrugertilliden fortsat ligger og roder et godt stykker under middel, skriver han i en kommentar.

Hos Danske Bank peger økonom Jens Nærvig Pedersen på, at forbrugertilliden har været negativ siden september, og at det i høj grad skyldes pessimisme om den nuværende økonomiske situation. Fremadrettet bør skattelettelserne fra januar og afskaffelsen af fedtskatten dog få tungsindet til at lette lidt blandt forbrugerne.

- Begge dele vil give forbrugerne flere penge mellem hænderne. Mens forbrugerne allerede kan mærke effekterne af afskaffelsen af fedtskatten, når der handler ind, så er der mange, der endnu ikke har fået deres lønseddel for januar, og derfor ikke endnu har fået glæde af skattelettelserne, konstaterer Danske Bank-økonomen.

Han venter derfor et lille løft i forbrugertilliden i år. Det er også vurderingen i Jyske Bank.

- Et lille løft i forbrugertilliden i den kommende tid er dermed ikke usandsynligt, men vi forventer ikke, at den generelt trykkede stemning for alvor letter lige foreløbig, skriver Niels Rønholt.

Morgenens forbrugertillidsmåling var lidt værre end konsensus ifølge SME Direkt om en stigning til minus 1,5.