Økonomer forventer lange udsigter for effekt af vækstpakke

Regeringen har bebudet nye vækstinitiativer, men effekten kan lade vente på sig, vurderer økonomer.

Foto: LIONEL BONAVENTURE

Vækstpakker skal normalt sparke gang i økonomien her og nu. Men hvis regeringens bebudede vækstinitiativer alene bygger på anbefalinger fra Produktivitetskommissionen, så vil økonomien ikke komme i gang foreløbig, vurderer økonomer over for Information.

Ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil regeringen i foråret præsentere en ny vækstpakke, når kommissionen er kommet med sine endelige anbefalinger til, hvordan produktiviteten i Danmark kan løftes.

»Nu skal vi have lov til at læse Produktivitetskommissionens rapport, og så kommer der nye vækstinitiativer på baggrund af det,« sagde statsministeren 25. december til Jyllands-Posten.

Økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen, kalder det »usandsynligt«, at man vil kunne se en væksteffekt ved at gennemføre kommissionens forslag inden for de kommende to år.

»Der er næppe mange af de ting, Produktivitetskommissionen anbefaler, der kan gennemføres og få en effekt på kort sigt,« siger han til avisen.

I stedet for vækst på kort sigt vil kommissionens anbefalinger kunne ændre noget strukturelt i økonomien på den lange bane, vurderer Bo Sandemann Rasmussen. Han tilføjer:

»Det er ikke noget, de vil kunne bruge i en valgkamp om halvandet år. Det tager længere tid, før det slår igennem«.

Samme vurdering lyder fra cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank, der ikke mener, der vil være tale om en vækstpakke, hvis man ikke spæder den op med »lidt ekspansiv finanspolitik«.

»Det er ikke noget, der vil sparke økonomien derudad her og nu. Men derimod kommer det måske til at løfte økonomien på sigt,« siger han til Information.