Økonomer: Forbrugertillid opløftende

Onsdagens tal for forbrugertilliden var mere opløftende end dagens tal for detailsalget.

Foto: Bax Lindhardt

Det vurderer flere økonomer.

Forbrugertilliden tyder på, at de danske forbrugere ikke i nævneværdig grad lader sig påvirke af frygten for brexit og generel usikkerhed på de finansielle markeder.

Forbrugertilliden steg fra 3,2 til 4,4 i juni viser tal fra Danmarks Statistik.

»Danskerne forventer stadigvæk, at deres egen og landets økonomiske situation vil være bedre om et år, samtidig med at de igen forventer en faldende arbejdsløshed. Det er det dog vigtigt at påpege, at forbrugertilliden heller ikke indikerer et stort boom i privatforbruget, men at humøret hos forbrugerne fortsat indikerer en vækst i privatforbruget på lidt mere end 1,5 procent,« skriver makroøkonom i Sydbank Søren V. Kristensen.

Også cheføkonom i Nykredit Market Tore Stramer påpeger, at der ikke er tegn på at brexit-frygten har trykket danskernes humør.

»Det skal formentlig ses i sammenhæng med, at der er solid medvind til den almindelige danskers privatøkonomi i øjeblikket. Renterne er således ekstremt lave og faldende, beskæftigelsesfremgangen er solid, boligpriserne stiger i en stadig større del af landet, inflationen er meget lav, og der er udsigt til den højeste reallønsfremgang i syv år,« vurderer han.

Han konstaterer, at såvel dankortomsætningen som detailsalget har ligget stort set uændret i år.

»Det vidner om, at danskerne over en bred kam ikke har taget fat på et nyt lånefinansieret forbrugsboom. Der er omvendt tale om en mere forsigtig fremgang i forbruget, hvor indkomstudviklingen sætter tempoet for forbrugsvæksten,« skriver han i en kommentar, og det kalder han "en fornuftig udvikling med tanke på, at husholdningernes gæld fortsat ligger på et forholdsvist højt niveau".

/ritzau/FINANS