Økonomer forbeholdne over for opløftende dankorttal

Som bekendt er december en dyr måned på mange måder, og dankortomsætningen for de to første uger af december indikerer da også, at julegaveræset bevæger sig hastigt afsted.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som bekendt er december en dyr måned på mange måder, og dankortomsætningen for de to første uger af december indikerer da også, at julegaveræset bevæger sig hastigt afsted. Det vurderer økonomer, der dog tager det forbehold, at tallene skal sammenlignes med sidste år, hvor stormen Bodil blæste ind over landet.

Dankortforbruget for de to uger endte på 15,5 mia. kroner eller næsten 7,5 pct. højere end i samme måned sidste år.

- Det kunne altså se ud til, at privatforbruget er kommet stærkt i gang i slutningen af året, efter ellers at have ligget stort set stille hele 2014. Men helt så enkelt er det ikke. Når man sammenligner med sidste år skal man huske, at stormen Bodil ramte landet 6. december 2013 og formentlig lagde en kraftig dæmper på indkøbslysten netop den dag, siger Las Olsen, privatøkonom, i Danske Bank.

Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen glæder sig over tallene, men han påpeger samtidig, at danskerne bruger dankortet og mobilen som betalingsmiddel frem for kontanter mere end nogensinde før, og det kan være en forklaring på stigningen.

- Inden vi lover for meget, må det dog ikke glemmes, at der er tendens til, at danskerne bruger dankortet mere og mere som betalingsmiddel (også via mobiltelefonen). Det er en markant fremgang, og det kommer vel at mærke oven på en pæn fremgang i november, hvor vi havde den nye store udsalgsdag, Black Friday, og der var en vis grund til at vente, at julegaverne i år blev købt ekstra tidligt.