Økonomer: Flere rentestigninger på vej i USA

Selv om Donald Trump flere gange har kritiseret den amerikanske centralbank for at hæve renten, vurderer flere økonomer, at centralbanken vil fortsætte med at hæve renten i år. Men fortsat uro på de finansielle markeder kan hurtigt ændre den forudsigelse.

USAs præsident Donald Trump kigger på Jerome Powell, som han selv præsenterede som chef for USAs centralbank (Fed) i november 2018. Trump har flere gange kritiseret Jerome Powell for at hæve renten for hurtigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), kan se frem til flere vredesudbrud fra USAs præsident, Donald Trump, i det nye år. For centralbanken har kurs mod flere renteforhøjelser, selv om Donald Trump gentagne gange har kritiseret centralbanken for at svække den amerikanske økonomi unødigt meget med de renteforhøjelser, som er blevet gennemført løbende siden december 2015.

Sådan lyder meldingen i grove træk fra otte økonomer, som Berlingske har bedt vurdere udsigterne for amerikansk økonomi i det nye år.

»Da vi tror, at opsvinget fortsætter, tror vi også, at den amerikanske centralbank vil føle behov for at fortsætte med at sætte renten gradvist op. Det er også det signal, den selv sendte på rentemødet i december. Vi forventer to renteforhøjelser i år: én i løbet af første halve år og én i andet halvår,« siger senioranalytiker i Danske Bank Mikael Milhøj.

Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea, forventer også, at centralbanken vil hæve renten to gange i år. Dog er han lidt uenig med Mikael Milhøj omkring timingen.

»Fed sætter formentlig renten op to gange i løbet af i år. Begge gange i første halvår, men hvis den nuværende negative markedsstemning fortsætter, kan det ikke udelukkes, at renteforhøjelserne sættes på stand by,« siger Helge Pedersen.

Snigende usikkerhed

Flere af de øvrige økonomer hæfter sig ligesom Helge Pedersen ved, at den uro, der har været på de finansielle markeder de seneste måneder, hvor ikke mindst aktierne er dykket markant, skaber usikkerhed om kommende rentestigninger. Det samme gør de mere negative vækstudsigter for verdensøkonomien, som vi så tegn på i slutningen af 2018, hvor blandt andet Den Internationale Valutafond, IMF, nedjusterede forventningerne til væksten.

»Mange analytikere venter to eller tre renteforhøjelser i løbet af 2019, men fald i aktieindeksene, lavere vækstudsigter og risiko for en udvidet handelskrig taler imod renteforhøjelser. Det er meget svært at spå om,« siger Michael Bremerskov Jensen, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

»Vi venter tre-fire renteforhøjelser fra Federal Reserve, men det kræver, at de finansielle markeder falder til ro,« siger chefstrateg i Nykredit Frederik Engholm og forklarer, at hvis det ikke sker, så kan man sige, at markederne selv genererer den stramning, som renteforhøjelserne skulle have medført. For eksempel gør markedsuroen det sværere at låne penge gennem de finansielle markeder.

Selv om de fleste forventer, at centralbanken vil hæve renten i år, kan man ikke udelukke, at den amerikanske økonomi går så meget ned i gear, at den amerikanske centralbank bliver nødt til at sænke renten, mener Thomas Thygesen, der er cheføkonom og seniorstrateg i SEB.

»Hvis væksten skuffer, vil der ikke blive flere rentestigninger i denne omgang, for så sænker Fed renten, inden året er slut. Men hvis Fed kan sende et positivt signal tidligt, som kan støtte økonomien, er der stadig mulighed for en-to renteforhøjelser sidst på året,« siger han.