Økonomer: Europæisk rente op i marts

Mens der er enighed blandt europæiske økonomer om, at renten stiger til marts, så er der uenighed om, hvorvidt Den Europæiske Centralsbanks opgaver skal udvides. Et flertal advarer dog mod at give banken et større ansvarsområde.

Den europæiske centralbank, ECB, vil fastholde renten på 3,5 pct. i februar 2007, mener samtlige 83 økonomer, som nyhedsbureauet Reuters har spurgt. 78 af de adspurgte økonomer forventer dog et rentehop på et kvart procentpoint til 3,75 pct. i marts måned.

Det oplyser Reuters i et netop offentliggjort nyhedstelegram. Nyhedsbureauet tager også fat i en tiltagende debat om, hvorvidt centralbanken skal ændre fokus - og mandat - så banken fremover også skal fokusere på vækst og ikke kun på bekæmpelse af inflation.

ECB står særligt for skud i Frankrig, hvor de to kandidater til præsidentvalget kritiserer banken for at fokusere for meget på inflationen uden at tage hensyn til den økonomiske vækst og jobskabelsen i Europa.

Men en sådan kursændring vil skade bankens troværdighed i forhold til både markedet og politikere, vurderer økonomer.

"Bankens troværdighed vil blive undermineret på markedet, fordi det vil blive set som politisk indblanding at ændre bankens mandat på den måde," siger Mark Wall, økonom i Deutsche Bank.

Og han er ikke alene om det synspunkt. 30 ud af 55 økonomer mener i en undersøgelse af Reuters, at ECBs troværdighed vil lide skade, hvis ECB skal udvide sit arbejdsområde.

Fem økonomer vurderer derimod, at bankens troværdighed vil forbedres, mens 16 økonomer ikke forventer nogen ændring i bankens troværdighed.

"Selv Ben Bernanke (formanden for Fed, red) argumentgererer for, at den bedste økonomiske politik er kun at fokusere på prisstabilitet på mellem og lang sigt - hvilket netop er ECBs mandat - og det kommer fra formanden for Fed, som netop har det blandede mandat," siger Mark Wall.

Risikoen ved, at ECB får udvidet sit ansvarsområde er, at politikerne mister incitament til at gennemføre nødvendige arbjedsmarkedsreformer, vurderer Stuart Bennett, økonom i Calyon.

"Hvis man gør ECB ansvarlig for væksten, vil de sende det forkerte signal til politikerne, der i forvejen ikke er villige til at forfølge smertefulde reformer, der kan skabe et mere fleksibelt arbejdsmarked," siger han.

Også Tysklands Angela Merkel er på økonomernes hold og har udtrykt bekymring for de franske anbgreb på ECBs uafhængighed.