Økonomer: Erhvervstillid giver blandet billede af opsvinget

Bygge- og anlægssektoren samt detailhandlen er de mest optimistiske indslag i de danske konjunkturbarometre, der måler erhvervstilliden på tværs af sektorer.

Foto: Søren Bidstrup. Arkivfoto. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2013)
Læs mere
Fold sammen

Til gengæld ser det knap så lyst ud i servicesektoren, der var uændret i maj, mens næsen pegede nedad for industrien, viser tal fra Danmarks Statistik.

»Der er fortsat ikke udsigt til nogen vækst af betydning i dansk økonomi. Det står klart efter offentliggørelse af dagens konjunkturbarometre«, siger Helge Pedersen, cheføkonom ved Nordea, i en kommentar.

Las Olsen, der er cheføkonom ved Danske Bank, mener dog, at tallene afspejler, at opsvinget stadig er i gang i Danmark.

»Godt nok er den målte BNP-vækst meget lav, men virksomhederne mærker stigende efterspørgsel, og folk kommer i arbejde. Tallene viser faktisk, at vi ikke er så forfærdelig langt fra, at opsvinget støder hovedet mod loftet i form af mangel på arbejdskraft«, siger Las Olsen.

Højere optimisme i byggeriet


Cheføkonomen hæfter sig ved, at tilliden er opadgående i byggeriet. Her landede den samlede konjunkturindikator på minus 4 i maj. Den ligger pænt over tidsseriens middelværdi på minus 11, skriver Danmarks Statistik.

»Byggeriets forventninger er på det højeste niveau siden 2007. Nu er det normalt, at maj er en god måned for byggeriet, men også korrigeret for det er der tale om noget af det højeste, vi har set siden krisen. Detailhandlen og serviceerhvervene i det hele taget melder også om højere optimisme, oven på nogle småsløje måneder i begyndelsen af året«, hedder det i Las Olsens kommentar.

Detailhandlens konjunkturindikator var 16 i maj mod 6 i april og 13 i maj sidste år, viser opgørelsen.

»Dagens tal er samlet set en god overraskelse med stærkt stigende tillid i detailbranchen, som ellers har fået en noget dårlig start på året«, siger Thomas Lynggaard Germann, senioranalytiker i Arbejdernes Landsbank

Konjunkturindikatoren for industrien faldt til minus 8 i maj fra minus 6 i april. Over de seneste ti måneder har indikatoren ligget i et snævert interval mellem minus 5 og minus 8. Samtidig er vurderingen af ordrebeholdningen, der ellers var på vej op, er gået ned med 10 pct.point i denne måned.

»Bevægelsen opad er blevet bremset med de seneste måneders udvikling i tilliden. Det er en smule kedelig læsning. Det er ikke noget, der ligefrem hjælper på de generelle bekymringer for industrien. Faldet er ekstra kedeligt i lyset af, at tumulten på de finansielle markeder med et aktiemarked under hårdt pres og usikkerhed om de globale vækstudsigter er taget noget af«, påpeger Thomas Lynggaard Germann.

Den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhverv var uændret på 6.