Økonomer er ikke så begejstrede: Detailsalgsfremgang skal tages med forbehold

Det danske detailsalg udviklede sig ikke nødvendigvis så godt i april, som det så ud til ved første øjekast.

Tidlige helligdage kan nemlig have påvirket det positive tal for detailhandel i april.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Flere økonomer vurderer, at der er en ekstra usikkerhed forbundet med tallet for april, der ellers viste en fremgang på 1 pct. på månedsbasis efter to måneder med et faldende detailsalg. Tidlige helligdage kan nemlig have påvirket tallet i en positiv retning.

- Det er på papiret en ganske stor stigning. Der er formentligt ikke tale om startskuddet til en ny potent fremgang i privatforbruget herhjemme. Der er således det klare forbehold, at påskens tidlige placering i marts har flyttet forbruget ind i april. En del af dagens flotte stigning er således teknik, skriver Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

Niels Rønholt, der er cheføkonom hos Jyske Bank, er heller ikke overrasket over stigningen i detailsalget i april. Han påpeger, at man i stedet bør vurdere marts og april under ét for at komme uden om påskeeffekten, da den næppe er fanget helt i sæsonkorrektionen af tallene.

- Her kan vi konstatere, at den gennemsnitlige månedlige omsætning i marts og april ligger 0,4 pct. under februar, der også har været en svag måned, skriver han i en kommentar.

- Konklusionen er derfor, at privatforbruget har haft det svært i årets første måneder. Den lille katastrofe, som lurede i tallene for februar og marts, er blevet afblæst med en pæn stigning i april, men det overordnede billede er uændret - danskernes forbrugslyst halter, fortsætter Niels Rønholt.

Hos Handelsbanken påpeger cheføkonom Jes Asmussen ligeledes, at tallet skal sammenholdes med faldet i de to måneder forinden, den tidligere påske og konfirmationstravlhed, men han vurderer, at privatforbruget vil stige en smule fremadrettet.

- Trods bedringen i april, som altså vidner om, at forbrugerne ikke er gået helt i sort, er der dog stadig tale om en overordnet svag udvikling. Vores forventning er, at vi stadig vil se vækst i privatforbruget understøttet af lave renter og stigende realløn, men at fokus på at nedbringe gæld vil dæmpe væksten, skriver han i en kommentar.