Økonomer: Dyk i forbrugertilliden er skidt for privatforbruget

Den danske forbrugertillid tog et dyk i september til det laveste niveau siden maj 2013 og faldt til 1,8 fra 4,8 i august ifølge tal offentliggjort af Danmarks Statistik torsdag. Og tallet giver anledning til bekymring ifølge makroøkonom Søren Kristensen fra Sydbank.

Foto: Mads Nissen. Den danske forbrugertillid tog et dyk i september til det laveste niveau siden maj 2013 og faldt til 1,8 fra 4,8 i august ifølge tal offentliggjort af Danmarks Statistik torsdag.
Læs mere
Fold sammen

- Det lover ikke godt for den videre udvikling i privatforbruget, der ellers har været den primære drivkraft i dansk økonomi i de seneste år.

- Selv om forbrugertilliden godt kan svinge en smule på månedsbasis bør det give anledning til panderynker, at forbrugertilliden pludselig falder til det laveste niveau i mere end tre år, forklarer han i en skriftlig kommentar.

NEGATIVE UDSIGTER FOR DANSK ØKONOMI

Faldet i forbrugertilliden skyldes ifølge Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom hos Danske Bank, at de danske familier ikke længere er positive omkring udsigterne for Danmarks Økonomi.

- Forbrugerne ser igen negativt på udsigterne for dansk økonomi, der ellers var blevet positive i august, ovenpå et dyk efter brexit-afstemningen, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun mener, at det negative syn på dansk økonomi kan skyldes regeringens 2025-plan.

- Regeringens 2025-plan har fyldt meget i den offentlige debat i september, og har dermed skabt øget fokus på Danmarks vækstudfordringer og et begrænset offentligt råderum de kommende år. Samtidig har det givet anledning til en vis politisk uro, som kan have gjort forbrugerne mere usikre på fremtiden, skriver hun.

DANSKERNE ER IKKE BEKYMRET FOR EGEN ØKONOMI

Danske familiers egen økonomiske situation er derimod uændret sammenlignet med august, og danskerne har fortsat tiltro til deres egen økonomi.

- Det indikerer, at danskerne er forholdsvis trygge omkring deres egen økonomiske situation. Særligt fordi de kun i ringe grad frygter at miste deres arbejde i løbet af det næste års tid. Det kan være nogle af de elementer, som kan holde det danske privatforbrug oppe, vurderer Søren Kristensen.

Selv om et dyk i forbrugertilliden ikke lover godt for den videre udvikling i privatforbruget, så forventer Søren Kristensen dog, at privatforbruget stadig vil vokse og bidrage til væksten i dansk økonomi.