Økonomer: Draghi er tvunget til at sænke inflationsskøn

Derfor kan man forud for ECB-pressemødet torsdag forvente, at Draghi vil skrue ned for forventningerne til inflationen i eurozonen.

Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag eftermiddag vil investorernes øjne være rettet mod Mario Draghi, chef for Den Europæiske Centralbank (ECB). Den seneste tids finansielle uro kombineret med faldende oliepriser og en stærk euro har resulteret i en bitter cocktail, der modarbejder Draghis kamp for en højere inflation.

Derfor kan man forud for ECB-pressemødet torsdag forvente, at Draghi vil skrue ned for forventningerne til inflationen i eurozonen.

Sådan lyder meldingen fra PFA Pensions seniorstrateg, Rasmus Pilegaard.

- Det bliver en Draghi, der kommer til at signalere, at den lempelige pengepolitik i Europa fortsætter, så længe det er nødvendigt.

- Han må sandsynligvis skrue ned for ECB's inflationsforventninger på mødet i morgen, og derfor vil han nok signalere, at ECB er villig til at gøre alt, hvad der står i dens magt, for at få inflationen tilbage på målet lige under 2 pct. om året, siger Rasmus Pilegaard i en kommentar.

Inflationen har været Draghis største udfordring siden han tiltrådte som ECB-chef i 2011, hvor inflationen har været meget lav. Men ikke kun i eurozonen har inflationen været svær at få tilbage på sporet. I det meste af den vestlige verden ligger inflationen under centralbankernes mål.

- Det skyldes blandt andet, at olieprisen er faldet igen og ligger 50 pct. lavere end for et år siden. Det medfører et ret kraftigt nedadrettet pres på forbrugerpriserne. Og så har lønvæksten i eurozonen også skuffet lidt i forhold til, hvad man havde forventet, tilføjer PFA-seniorstrategen.

Pilegaard tror ikke, at Draghi på pressemødet vil annoncere en intensivering af bankens kvantitative lempelser (QE) som blandt andet består af et stort opkøbsprogram af obligationer. Den vurdering får opbakning fra Tina Winther Frandsen, seniorøkonom i Jyske Bank.

Hun tror heller ikke på rygterne yderligere lempelser og påpeger, at centralbankchefen vil være påpasselig med at skræmme markederne med hård retorik.

- Inflationsudsigterne er forværrede, og derfor er der lagt op til et interessant møde. Vi venter ikke nye tiltag, men vi tror, at ECB's retorik vil være meget blød. Nye stimuli kan blive aktuelle senere på året, skriver hun i et notat.

Pressemødet med Mario Draghi begynder klokken 14.30 torsdag.