Økonomer: Dansk økonomi står stadig i stampe

Det er bestemt en positiv overraskelse, at dansk økonomi voksede med 0,5 pct. i tredje kvartal. Men der er stadig mørke pletter.

Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men går man nationalregnskabet fra Danmarks Statistik lidt nærmere efter i sømmene, så er der stadig flere mørke pletter, og økonomerne jubler langt fra.

Hos Dansk Byggeri konstaterer cheføkonom Bo Sandberg, at "dansk økonomi undgår sort fredag".

- I USA er Black Friday ensbetydende med forbrugere, der går amok i en blodrus i butikkerne. Det ser ikke kønt ud, og man kan mene om fænomenet, hvad man vil, men det er med til at booste økonomien. Forud for dagens danske BNP-væksttal, var der frygt for en sort fredag for dansk økonomi i bogstaveligste forstand, men den frygt er heldigvis gjort til skamme med dagens sæsonkorrigerede BNP-vækst på 0,5 pct. i 3. kvartal, der må siges at være en positiv overraskelse, skriver Dansk Byggeris cheføkonom i et notat.

Og for danske butikker har tredje kvartal da heller ikke budt på megen powershopping, faktisk tværtimod.

Det private forbrug faldt med 0,6 pct. Samtidig dykkede eksporten for andet kvartal i træk - denne gang med 0,2 pct., mens importen faldt endnu mere med 0,3 pct. Til gengæld gik investeringerne i maskiner og bygninger frem, og også det offentlige forbrug voksede med 0,1 pct.

- Alt i alt er dagens tal en noget blandet landhandel, skriver cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard og uddyber:

- Det er naturligvis positivt, at virksomhederne har haft pungen fremme og haft investeret mere. At virksomhederne begynder at tage hul på at investere er alt afgørende for et opsving. Men det er ildevarslende, at forbrugerne har snøret pungen sammen igen og det private forbrug er faldet. Det er samtidig ildevarslende, at eksporten svigter. Uden fremgang i eksport og privatforbrug, vil fremgangen i investeringerne få svært ved at fortsætte.

Nordeas cheføkonom Helge Pedersen ser forbrugerne som nøglen til at få dansk økonomi op i et højere gear. Efter fem kvartaler med positiv vækst, så peger de løbende indikatorer på, at fjerde kvartal har budt på en vis afmatning ikke mindst i industrien, men også inden for bygge- og anlægssektoren, hvor fremgangen er fladet ud.

- Håbet knytter sig derfor mere til udviklingen i forbruget, skriver Helge Pedersen, der regner med, at der venter flere gyserkvartaler forude.

Det skyldes ikke mindst den store usikkerhed, som knytter sig til den geopolitiske situation, herunder hvorledes spændingerne mellem Rusland og Vesten og de afledte sanktioner vil påvirke økonomien.