Økonomer: Dansk nulinflation skaber frygt for deflation

Inflationen i Danmark var i marts 0,0 pct. sammenlignet med samme måned året før. Til sammenligning var der ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Finans ventet en stigning på 0,2 pct. blandt analytikerne.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Schou Nielsen

Ifølge Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, er udviklingen en indikation om, at deflationsspøgelset atter er på færde i dansk økonomi.

- Det, at inflationen nu igen er gået i nul, giver selvsagt næring til frygten for, at dansk økonomi kan blive ramt af deflation. Det er bestemt en giftig situation, man for alt i verden skal undgå. Vi forventer dog ikke, at dansk økonomi bliver ramt af deflation, skriver Tore Stramer i en analyse.

At inflationen er aftaget siden sidste måned kan tilskrives lavere årlige prisændringer på blandt andet fødevarer og bøger, noterer Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

- Forklaringen på det ekstra lave tal var, at priserne på fødevarer og bøger faldt fra februar til marts, og at priserne på tøj steg mindre, end de normalt gør i marts. Det er alt sammen priser, der svinger meget fra måned til måned, og sandsynligvis kommer vi til at se dem stige igen i den kommende tid, så inflationen kommer lidt op igen, udtaler Las Olsen i en skriftlig kommentar.

Baggrunden for den flade prisudvikling skal desuden ses i lyset af konkurrencesituationen på markeder verden over, hvor virksomheder er yderst varsomme med at hæve priserne.

- Producenter over hele verden er meget tilbageholdende med at sætte priser op, som de normalt ville gøre. Forventningerne til inflationen i fremtiden har bidt sig fast på et meget lavt niveau, og ingen virksomheder har lyst til at sætte priserne op, hvis de ikke regner med, at konkurrenterne vil gøre det samme. Det er for at bryde det mønster, at vi har så ekstremt lave renter for tiden, men indtil videre har det ikke hjulpet ret meget - i hvert fald ikke i Europa, tilføjer Las Olsen.

Mens forbrugerpriserne står stille, er der fremgang i lønningerne, som stiger i omegnen af 1,5 til 2,2 pct. målt på årsbasis. Denne forskel gør, at Las Olsen er optimistisk på vegne af det danske privatforbrug i løbet af indeværende år.

Optimisme hersker der også i Sydbank, hvor cheføkonom Jakob Graven ser dagens tal som en gave til danskerne. De lave prisstigninger betyder nemlig, at pengene rækker længere, og det kan være med til at sikre opsvinget, vurderer han.

/ritzau/FINANS