Økonomer: Dankorttal peger på opbremsning i privatforbruget

De seneste to måneders dankorttal peger på en opbremsning i privatforbruget, vurderer cheføkonom Niels Rønholt, Jyske Bank, efter dankortomsætningen for august er blevet offentliggjort af Nets mandag.

Foto: Bax Lindhardt. Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen vurderer ud fra dagens tal, at væksten i andet halvår af 2016 bliver behersket, og at tallene peger på et fald i dankortomsætningen fra andet til tredje kvartal.
Læs mere
Fold sammen

Tallene viste, at dankortomsætningen var på 31,3 mia. kr. i august. Og korrigeret for mobiloverførsler giver det en stigning på 2,3 pct. sammenlignet med august 2015 og en gennemsnitlig årlig stigning på 4,1 pct.

Og det er ikke imponerede tal, mener Niels Rønholt.

»Man skal altid tolke dankorttallene med en vis forsigtighed. Især i øjeblikket hvor mobiloverførsler og mobilbetalinger kan mudre på tallene og flytte på danskernes betalingsvaner. Men bedømt ud fra dankortstatistikken, ser det unægtelig ud som om, at privatforbruget er bremset lidt op,« lyder det fra cheføkonomen.

SVAG FORBRUGSVÆKST I ANDET HALVÅR AF 2016

Privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen vurderer ud fra dagens tal, at væksten i andet halvår af 2016 bliver behersket, og at tallene peger på et fald i dankortomsætningen fra andet til tredje kvartal.

»En stigende usikkerhed omkring udviklingen i global økonomi, blandt andet som følge af brexit-afstemningen i slutningen af juni, kan bidrage til, at vi får en lidt mere afdæmpet forbrugsvækst hen over sommeren. I sidste ende regner vi dog fortsat med, at privatforbruget vil spille en stor rolle i at holde opsvinget i gang i Danmark i år,« skriver hun i en kommentar.