Økonomer: Blandede bolsjer i jobrapport stopper ikke Fed

Den første amerikanske arbejdsmarkedsrapport efter, at det i starten af november stod klart, at Donald Trump overtager Det Hvide Hus fra januar næste år, var i store træk som ventet.

ARKIVFOTO: Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

»Dagens tal siger noget om, hvorvidt usikkerheden op til præsidentvalget har påvirket arbejdsmarkedet - samtidig giver det os naturligvis et indblik i, hvordan amerikansk økonomi har det, og om det er hensigtsmæssigt at pøse finanspolitisk benzin på bålet,« vurderer cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian i en kommentar.

Dagens tal viste, at der i november blev skabt 178.000 arbejdspladser uden for landbruget - det var tæt på hvad der var ventet inden dagens offentliggørelse. Det er også meget tæt på gennemsnittet for 2016, som har ligget på 180.000 nye job, hver måned.

»Der er ingen tvivl om, at der er fremgang på det amerikanske arbejdsmarked,« vurderer Steen Bocian.

Arbejdsløsheden faldt fra 4,9 pct. til 4,6 pct., hvilket er et meget lavt niveau for amerikansk økonomi.

»Det er klart det laveste niveau siden - og arbejdsmarkedet må nu betegnes som stramt i USA,« fastslår cheføkonomen.

FALD I ARBEJDSSTYRKE BAG FALD I ARBEJDSLØSHED

Faldet i arbejdsløshedsprocenten skyldes primært et fald i arbejdsstyrken.

»Arbejdsstyrken kan svinge op og ned, så vi tror, det er muligt, at ledigheden vil begynde at stige igen«, lyder det fra senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj.

Han finder det mest skuffende element i jobrapporten faldet i de gennemsnitlige timelønninger på 0,1 pct. fra oktober til november.

»Det er første fald siden december 2015 og det største siden december 2014. Højere lønpres er en vigtig ingrediens for at få inflationen op i USA, hvilket er noget, som den amerikanske centralbank holder stærkt øje med,« oplyser han.

Selv om jobrapporten var blandet, så tror Danske Bank ikke, at det ændrer ved, at den amerikanske centralbank sætte renten op i december.

STRAMT ARBEJDSMARKED

Steen Bocian vurderer, at det stramme arbejdsmarked taler for, at man skal føre en finanspolitik, som mindsker presset på arbejdsmarkedet.

»Trump har lagt op til det modsatte, hvilket øger risikoen for, at arbejdsmarkedet løber ind i problemer over de kommende år,« fremhæver han.

Som modvægt til det stramme arbejdsmarked og udsigten til ekspansiv økonomisk politik, så ventes den amerikanske centralbank til gengæld at hæve renten over de kommende år - startende allerede her i december. Samme holding har hans kollega hos Danske Bank og cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

»Den økonomiske cocktail kommer også til at smitte af på de lange renter herhjemme ? så umiddelbart er dagens tal ikke godt for det danske boligmarked«, slutter Jacob Graven.