Økonomer: Behovet for en vækstpakke svinder

Økonomien har fået det så meget bedre, at der er langt mindre behov for en vækstpakke, mener økonomer.

Finansminister Bjarne Corydon Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Den danske økonomi har fået det så meget bedre siden vinter, at behovet for en vækstpakke er faldet betragteligt, mener flere økonomer ifølge Jyllands-Posten.

Der er ellers fra industrien, byggeriet og de mindre virksomheder i Håndværksrådet blevet lagt pres på regeringen for at få tilskud og afgiftslettelser, der virker med det samme, med i den kommende pakke.

Politikerne forhandler blandt andet om en forlængelse af boligjobordningen, der gavner specielt håndværkere, og lempelser af en række afgifter, som vil give industrien en umiddelbar saltvandsindsprøjtning.

Behovet er dog ikke længere akut.

»Nødvendigheden for en vækstpakke bliver mindre aktuel, hvis man ser, at nøgletallene bliver ved med at rette sig. Og det ser de ud til at gøre, siger Tore Stramer, er der chefanalytiker hos Nykredit.

Avisens økonometer, der består af 11 nøgletal håndplukket af Nykredit til at give et nuanceret billede af temperaturen i dansk økonomi her og nu, viser, at det siden nytår er gået langt bedre på flere centrale områder.

Der er blandt andet kommet mere gang i detailsalget og i antallet af nye jobopslag, mens antallet af fyringer falder. Tore Stramer mener, at udviklingen dæmper behovet for tiltag designet til netop at holde liv i arbejdsmarkedet og styrke forbruget her og nu.

Både regeringen og Venstre fastholder dog, at der er behov for en vækstpakke og initiativer, der kan skabe nye job og bedre vilkår for virksomhederne på både kort og langt sigt.

Finansminister Bjarne Corydon (S) fastholder, at der stadig er behov for tiltag, der kan øge produktiviteten.

»Det betyder ikke, at regeringen læner sig tilbage og ser passivt til. Vi fortsætter bestræbelserne på at gøre vores samfund stærkere, og derfor vil regeringen også præsentere en vifte af nye initiativer, der får produktiviteten i vejret, så virksomhederne står bedre i kampen om ordrerne, og der kommer flere gode job,« siger Bjarne Corydon til Jyllands-Posten.