Økonomer advarer: Virksomheder kan stå foran ny bølge af fyringer

Mange danske virksomheder i specielt servicesektoren har de seneste år ansat for mange nye medarbejdere. Det kan resultere i en bølge af nedskæringer, frygter økonomer.

Foto: Thomas Lekfeldt

»Virksomhederne har købt alt for meget ind i denne opsvingshistorie, som aldrig rigtigt har materialiseret sig.

Hvis det er tilfældet, kan man godt være bekymret for, at de skal til at afskedige i stor stil,« siger cheføkonom Steen Bocian fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv på baggrund af en analyse af den såkaldte lønkvote i forskellige brancher.

Det skriver Finans.dk.

Lønkvoten, der angiver lønomkostningernes andel af den samlede værdiskabelse, er nu så høj i flere brancher, at det skader konkurrenceevnen og virksomhedernes indtjening, vurderer han. Samtidig har den økonomiske vækst skuffet fælt det seneste år, og der er fortsat ingen tegn på fremgang.

Ifølge Danmarks Statistik har handels- og transportvirksomheder øget beskæftigelsen med 30.000 siden begyndelsen af 2013, mens der er kommet næsten 38.000 flere beskæftigede til inden for erhvervsservice siden midten af 2011. Samlet udgør de langt størstedelen af den samlede vækst i beskæftigelsen, skriver Finans.