Økonomer advarer regering mod at surfe på opsving

Opsvinget vil trække beskæftigelsen i Danmark op gennem hele den kommende regeringsperiode. Men der skal mere til for at holde økonomien i topform, vurderer økonomer.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er allerede udsigt til et solidt opsving på arbejdsmarkedet med de reformer, som Thorning-regeringen har gennemført.

Ifølge det såkaldte konvergensprogram, som er regeringens langsigtede prognose, er der alene i den kommende valgperiode frem til sommeren 2019 udsigt til en stigning i beskæftigelsen på knap 130.000 job.

Men økonomer advarer de kommende regeringspartier, som i øjeblikket forhandler om et grundlag, de kan blive enige om, mod at slappe for meget af med udsigten til opsvinget. Opsving har det nemlig med at komme i overraskende klumper – som når genstridig ketchup forlader flasken.

Hvis opsvinget pludselig kommer hurtigere end ventet, risikerer Danmark en overophedning, fordi der ikke er tilstrækkeligt med arbejdskraft, påpeger både Nationalbanken og en række økonomer.

»Der er den mulighed, at beskæftigelsen kommer til at stige hurtigere end forventet. I forbindelse med nationalbankdirektør Lars Rohdes kvartalsoversigt talte han om muligheden for en »ketchupeffekt« – altså at opsvinget bliver stærkere end forventet. Dermed kan der opstå mangel på arbejdskraft, og i det perspektiv bør den nye regering allerede nu lægge op til at øge arbejdsudbuddet via nye reformer,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra tænketanken CEPOS.

Anbefaler reformer

Lars Rohde sagde i forbindelse med Nationalbankens kvartalsrapport, at banken anbefaler fortsatte reformer, der kan øge arbejdsstyrken – som det blandt andet er sket med reformerne af dagpengesystemet samt efterløns- og pensionsalderen.

Især dagpengereformen har et af de sandsynlige regeringspartier, Danske Folkeparti, bebudet at ændre. Men økonomerne så helst regeringen fortsætte arbejdet med at øge udbuddet af arbejdskraft – som den nu forhenværende regering i øvrigt havde planlagt.

»Det vil være en skam, hvis danske virksomheder skal afvise ordrer som følge af mangel på arbejdskraft. Her vil jeg opfordre til en målsætning i det nye regeringsgrundlag om at øge beskæftigelsen via 55.000 nye personer, som Thorning meldte ud i sit regeringsgrundlag,« siger Mads Lundby Hansen, som frygter, at den kommende regering læner sig tilbage og henviser til, at beskæftigelsen vil stige med over 100.000 personer uden yderligere reformer.

Reel risiko for flaskehals

To af landets største banker, Danske Bank og Nykredit, har netop udsendt deres egne prognoser for nationaløkonomien.

De ligger stort set på linje med Nationalbankens skøn på omkring et par procent vækst i brutto­nationalprodukter i år og næste år. Og de følger også trop med opfordringen til at forhindre flaskehalse på arbejdsmarkedet.

»Vi forventer, at fremgangen i økonomien vil trække beskæftigelsen yderligere op. Da ledigheden allerede er lav, giver det en reel risiko for flaskehalse på arbejdsmarkedet. Der er derfor behov for politiske initiativer, der kan sikre, at den økonomiske fremgang ikke bremses af manglen på ressourcer,« vurderer cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian.

I april var bruttoledigheden på 126.600 personer svarende til 4,8 procent af arbejdsstyrken. Hvis bankens prognose holder stik, falder ledigheden til 4,3 procent ved udgangen af 2016.

»Historisk set er der tale om et meget lavt niveau for ledigheden. At fremgangen i beskæftigelsen skal komme fra arbejdsstyrken, giver en forhøjet risiko for flaskehalse på arbejdsmarkedet. Det er ikke givet, at arbejdsstyrken kan udvides så forholdsvis kraftigt på så kort tid, samtidig med at det sikres, at der ikke opstår regionale eller faglige flaskehalse. Det er derfor afgørende at have stort fokus på arbejdsmarkedets fleksibilitet over de kommende kvartaler og år. Det er vigtigt at sige, at de normale advarselssignaler som lønpres og pres på betalings­balancen virker mindre effektivt i en tid med indvandring af arbejdskraft fra resten af Europa og strukturelt overskud på betalingsbalancen,« påpeger Bocian

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit efterlyser direkte politiske tiltag, der forøger potentialet for vækst i dansk økonomi. Og har ligefrem udarbejdet en ønskeliste. Den indeholder »særligt reformer på arbejdsmarkedet, der øger arbejdsudbuddet og dermed samtidig mindsker risikoen for fremtidige flaskehalse,« skriver han.

Desuden opfordrer Tore Stramer politikerne til at sikre, at flere investeringer ender inden for landets grænser.

»Det kunne for eksempel være en skatte­rabat på investeringer i nyt produktionsudstyr. Flere investeringer er dobbeltsidede, da de dels sikrer vækst nu og her, dels øger det langsigtede vækstpotentiale via øget produktivitet«, skriver han.