Økonomer advarer om stigende inflation

Det bliver dyrere at være dansker. Sådan lyder den samstemmende konklusion fra økonomerne i Handelsbanken, Nordea og Danske Bank, som peger på, at flotte lønstigninger ved overenskomstforhandlingerne, rekordhøje oliepriser og stigende madpriser langsomt, men sikkert vil sende dansk inflation i vejret i de kommende måneder.

"Udviklingen i dansk økonomi sætter spørgsmålstegn ved, om vi kan fastholde en inflation på omkring 2 procent, som vi ellers har været vant til gennem de seneste mange år,« siger Anders Matzen, chefanalytiker i Nordea, men henvisning til nye tal fra Danmarks Statistik, som afslører et voksende indenlandsk inflationspres, skriver Børsen.

Ifølge de nye tal stiger lønninger og virksomhedernes avancer nu samlet set kraftigere end forbrugerpriserne. Den indenlandske skabte inflation (Indenlandsk Markedsbestemt Inflation (IMI), red.) steg således i juni med 1,8 procent, hvor forbrugerpriserne steget med 1,4 procent, og pilen peger fortsat opad, spår økonomerne.

Hertil kan så lægges, at en rekordhøj oliepris og stigende globale fødevarepriser også bidrager til at trække inflationen i vejret. Det skriver Børsen. Kilde: Børsen