Økonomer advarer mod overophedet byggeri

Byggeriet kan blive overophedet, hvis der postes flere penge i offentlige byggeprojekter, lyder økonomernes frygt.

Læs mere
Fold sammen
Selv om masser af danskere inden for byggebranchen har mistet deres job, er skal man være ganske varsom med at fortsætte med at hælde milliarder over til offentlige byggeprojekter, for det kan betyde, at byggeriet overophedes. Sådan lyder advarslen fra flere af landets førende økonomer ifølge Politiken.

Lige nu er situationen i byggeriet nemlig tilpas gunstig til, at yderligere offentlige investeringer risikerer at føre til ny mangel på arbejdskraft og til at der igen må importeres arbejdskraft fra udlandet.

- Risikoen for overophedning i byggebranchen er en relevant bekymring, siger professor i økonomi på Copenhagen Business School (CBS) Jan Rose Skaksen til Politiken.

De seneste ledighedstal fra Danmarks Statistik viser, at andre brancher oplever langt større stigning i ledigheden end byggeriet gør. Derfor er det tankevækkende, hvis man fortsætter med at poste penge i netop den branche, mener chefanalytiker i Danske Bank Steen Bocian.

- Faktisk kan man spørge sig selv, om man virkelig skal holde byggeriet kunstigt i live via offentlige investeringer, når andre sektorer er væsentlig mere pressede af krisen, siger han til Politiken.

Dansk Byggeri afviser, at der er en overophedning på vej.

- Det er ikke helt let at finde ud af. Men vores skøn er, at der skal investeres op mod 13 milliarder mere, før alle vore ledige er i arbejde, siger seniorøkonom Finn Bo Frandsen til Politiken.

Både S og DF mener, at der skal flere offentlige investeringer til. Men DF er alligevel lydhør overfor eksperternes advarsler og vil gerne undgå at skulle hale udenlandsk arbejdskraft til landet.

-ulha