Økonom: Sandsynligt med svensk rentenedsættelse

Et uventet fald af de svenske forbrugerpriser kan føre til en svensk rentenedsættelse, vurderer økonom.

Foto: Torben Christensen

Det ligger i kortene, at den svenske centralbank, Riksbanken, sænker sin ledende rente på næste uges rentemøde, idet økonomien hinsidan fortsat mangler at komme op i gear. Sådan lyder vurderingen fra Niels Rønholt, der er seniorøkonom hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

- Det er en tæt beslutning, men jeg tror faktisk, at der er størst sandsynlighed for, at Riksbanken sætter renten ned, siger Niels Rønholt.

Cheføkonomen nævner, at det blandt andet er torsdagens offentliggørelse af de svenske forbrugerpriser, som i november viste et uventet fald målt i forhold til måneden før, der ligger til grund for forventningen om en svensk rentenedsættelse.

Derudover er svenskernes økonomi ifølge seniorøkonomen blevet ramt af den afmatning, som bredte sig i Europa, da gældskrisen igen tog fat i slutningen af 2012. Siden er svenskernes økonomi ikke rigtig kommet op i gear igen, lyder vurderingen.

- Vækstraterne er et stykke under middel, og der er sådan set stadig ledige ressourcer i Sverige. Man vil gerne have mere gang i økonomien deroppe, men det går lidt for langsomt, og Riksbanken kigger selvfølgelig meget på inflationen, hvor de har en inflationsmålsætning på 2 pct. Så man kan sige, at den lave inflation kombineret med lidt for svag økonomisk udvikling ender i en rentenedsættelse, siger Niels Rønholt.

Efter offentliggørelsen af de skuffende, svenske forbrugerpriser svækkedes den svenske krone til 0,8244 danske kr. fra et niveau på 0,8260 umiddelbart før nøgletallet blev kendt. Dermed ramte den svenske krone det svageste niveau over for den danske valuta siden juni 2012.

- Den svenske krone svækker sig lidt over for den danske, og det er i forventning om, at renten kommer ned. Der er en del i markedet, der har vendt rundt i dag efter tallene, hvor man inden mente, at renten ville blive holdt uændret. Efter dagens tal har man så ændret sit syn og sagt, at renten nok bliver sat ned. Efter tallene er konsensusforventning nu endnu stærkere i forhold til en rentenedsættelse, lyder det fra Jyske Banks seniorøkonom.

Konsensus er ifølge Bloomberg News, at svenskernes ledende rente på mødet d. 17. december vil sænkes til 0,75 pct. fra det nuværende niveau på 1,0 pct.

/ritzau/FINANS