Økonom: Nationalbanken kan tage sig en sommerslapper

Valutareserven er så stor, at Nationalbanken ikke behøver bekymre sig om renten lige nu.

Læs mere
Fold sammen

Danmarks valutareserve steg i med 1,3 mia. kroner til 491,9 mia. kr. Det er ifølge cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea fortsat et højt niveau, om end dog noget fra rekorden på 514 mia. kr., som blev opnået for præcis ét år siden.

Det var i juli ikke nødvendigt for Nationalbanken at intervenere i valutamarkedet.

Det er i år hidtil kun sket i januar, hvor Nationalbanken solgte udenlandsk valuta for næsten 12 mia. kr. og hævede renten på indskudsbeviser med 0,1 procentpoint til -0,1 pct. for at styrke kr., der på det tidspunkt var kommet under pres, skriver Helge Pedersen.

De seks måneder, der nu er gået siden januar, afspejler samtidig den længste periode uden intervention i valutamarkedet fra Nationalbanken siden 2007.

»Eftersom ECB på torsdagens styrelsesmøde valgte at holde sine rentesatser uændrede, og kronen igen ligger på et komfortabelt niveau efter at have været svækket omkring månedsskiftet kan Nationalbanken altså tage sig en slapper og undlade at ændre på de danske renter,« vurderer cheføkonomen.

Han tvivler, med baggrund i, at den europæiske økonomi stabiliserer sig, på, at ECB ændrer på renten inden for en relativ lang periode, også selvom muligheden for en rentesænkning holdes åben.

»Derfor venter vi i vores hovedscenario heller ingen renteændringer fra Nationalbanken i år. Først i 2014 skønner vi, at Nationalbanken vil genoptage de selvstændige renteændringer, som vil indsnævre spændet til ECB,« vurderer Helge Pedersen.