Økonom: Morten Østergaard bør nedjustere vækstskøn

Regeringens vækstskøn fra i sidste uge var optimistisk, men oven på fredagens BNP-tal fremstår prognosen mere end blåøjet. Det mener Peter Bojsen Jakobsen, der er makroøkonom i Sydbank.

Ministerrokade. Skatteminister Morten Østergaard ankommer til Amalienborg - udnævnes senere idag til økonomi- og indenrigsminister. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

- Med den negative vækst i andet kvartal skal væksten i både tredje og fjerde kvartal være mere end 0,5 pct., før regeringens prognose kommer i trit med virkeligheden. Det er næppe realistisk, da europæisk økonomi er bremset op, og der fortsat kun er svag fremgang i danskernes private forbrug, siger Peter Bojsen Jakobsen, der er makroøkonom i Sydbank i en kommentar.

Dansk økonomi skrumpede 0,1 pct. på kvartalsbasis.

Tirsdag tages den nye økonomiminister Morten Østergaard i ed, og Peter Bojsen Jakobsen har et klart budskab til den nye minister fra Radikale.

- Herfra skal der lyde en klar opfordring til Morten Østergaard om at sende regeringens prognosemagere tilbage til regnemaskinen, så regeringens prognose igen kommer i trit med den økonomiske virkelighed. Vedholdenhed kan være en sund menneskelig egenskab, mens det at være "dumstædig" sjældent er det.

Når det så er sagt, forventer Peter Bojsen Jakobsen dog ikke, at Morten Østergaard vil udsende en ny prognose for Danmarks økonomi. Heller ikke efter Margrethe Vestager er blevet valgt ind i EU-Kommissionen.

- Med regeringens finanslovsforslag og vækstskøn er det offentlige budget nemlig spændt til det maksimale i forhold til EU's grænser for offentlige budgetunderskud. Nedjusterer regeringen dens vækstskøn, vil underskuddet, med det nuværende finanslovsforslag, brage over EU's grænse på 3 pct. af BNP.

- Selv med en ny ven i EU-Kommisionen er det næppe en risiko, som regeringen vil løbe. Vi forventer derfor ikke nogen ny prognose fra regeringen, selv om det ud fra et fagøkonomisk synspunkt bestemt ville være en fin entré af Morten Østergaard.

Regeringen venter en samlet vækst for 2014 på 1,4 pct. og 2,0 pct. for 2015.