Øget pendling kan hindre flaksehalse

Mobilitet. Der synes at være en sammenhæng mellem, hvor stor en andel af befolkning i en kommune, der pendler og hvor mange arbejdsløse, der er, viser nye tal fra Dansk Industri.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om de nye og større kommuner snart er en realitet, vil der stadig være cirka én million danskere, der arbejder uden for deres bopælskommune. Det skal de nye kommunale jobcentre være opmærksomme på. Centrene skal have stor fokus på at formidle job på tværs af kommunegrænserne. Det konkluderer Danske Industri (DI) i en undersøgelse, der bliver offentliggjort i dag. I undersøgelsen gør DI opmærksom på, at trods Danmarks begrænsede størrelse, så er der stadig store forskelle i ledigheden mellem de enkelte landsdele. Omkring Hovedstadsområdet og i Frederiksborg Amt er ledigheden på under tre pct. I andre områder af landet udgør arbejdsløsheden over fem pct. af arbejdsstyrken. En større geografisk mobilitet for de ledige kan være med til at udligne nogen af de forskelle, påpeger DI. Arbejdskraftchef i DI Mette Rose Skaksen gør opmærksom på, at øget pendling giver højere beskæftigelse. Pendlere er defineret som personer, der arbejder uden for den kommune, som de bor i. Det vil næsten en million danskere gøre, når de nye storkommuner er en realitet, viser DI's beregninger. - Rigtigt mange danskere har arbejde uden for deres bopælskommune. Der er derfor stor sandsynlighed for, at de nuværende ledige kan finde arbejde i en anden kommune. Det skal de nye kommunale jobcentre have med i tankerne i deres jobformidling. Centrene skal se langt bredere ud end kommunegrænserne, når de forsøger at finde beskæftigelse til de arbejdsløse. Ellers risikerer vi at løbe ind i unødvendige flaskehalse, siger Mette Rose Skaksen. Hun understreger, at den nye struktur i jobformidlingen ikke må ende med, at det er kommunegrænserne, som afgør, hvor hurtigt virksomhederne kan finde den nødvendige arbejdskraft.

Uudnyttet arbejdskraftDI understreger samtidig, at pendling alene naturligt nok ikke kan løse alle problemer med den ulige geografiske fordeling af ledigheden. Arbejdsløsheden i en given kommune afgøres af mange faktorer. Eksempelvis hvilken uddannelsesmæssig baggrund arbejdsstyrken har. Men analysen fra DI viser, at der synes at være en sammenhæng mellem, hvor stor en andel af befolkning i en kommune, der pendler og hvor mange arbejdsløse, der er. Ledigheden er nede på under fem pct. i gennemsnit i de kommuner, hvor over 70 pct. af befolkningen er pendlere. I de kommuner, hvor under 20 pct. af indbyggerne er pendlere er arbejdsløshedsprocent over ni. - Forskellene i ledigheden indikerer, at der er et uudnyttet arbejdskraftpotentiale i de områder, hvor ledigheden er høj. For at kunne udnytte dette potentiale skal befolkningen blive mere mobil og bevæge sig til de områder, hvor der er relativ stor efterspørgsel efter arbejdskraft, siger Mette Rose Skaksen.