Ødelagte vindmøller koster elselskaber dyrt

Kaput. I syv uger har 72 havmøller ved Nysted stået stille, fordi en italiensk-producerede transformator på 140 ton er brudt sammen. Elselskaberne mister 23 millioner om måneden.

Siden den 9. juni har den centrale transformer hos Nysted Havmøllepark været i stykker. Nedbruddet i den italiensk-producerede transformer har lammet vindmølleparken og koster elselskaberne Dong Energy og E.ON omkring 23 millioner om måneden. Det skriver Ingeniørens internetportal.

Den store transformer på 140 ton er nu pillet ned og sejlet til Norge, hvor årsagen til nedbruddet skal findes.

Transformeren af mærket Tironi ejes af sjællandske SEAS-NVE. Men teknisk direktør Torben Glar Nielsen ved ikke hvornår transformeren igen er køreklar. - Jeg vil slet ikke gætte på noget lige nu. Men vi regner da med, at transformeren kan repareres, siger han til Ingeniøren.

Det er Dong Energy og E.ON, som ejer Nysted Havmøllepark, og som derfor går glip af en el-produktion, der på månedsbasis i snit beløber sig til en værdi af cirka 23 millioner kroner.

I første omgang er det ifølge direktør Kim Ernst også en forsikringssag for Dong Energy, som ejer 80 procent af parken. Men det endelige regnestykke kan først gøres op, når man kender mølle-stoppets endelige varighed.

Nysted Havmøllepark, som indtil videre er verdens største, blev sat i kommercielt drift 1. december 2003. Parken består af 72 vindmøller á 2,3 MW med en samlet effekt på 165,6 MW.

Kilde: ing.dk

- Mja