OECD: Udvid forskerbeskatning

25 procent-skatteordningen for udenlandske forskere og eksperter bør gælde alle, der kommer til Danmark for at arbejde, mener OECD.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få dage inden skattekommissionen skal præsentere sit oplæg til en omfattende skattereform, kommer OECD med en klar anbefaling: 25 procent-skatteordningen for udenlandske forskere og andre eksperter bør udvides.

I går præsenterede den internationale organisation OECD en omfattende analyse af den danske hovedstads konkurrenceevne i forhold til mange af de storbyer, vi normalt sammenligner os med.

Analysen peger bl.a på, at hovedstadsområdet er for dårlig til at tiltrække arbejdskraft fra udlandet sammenlignet med f.eks. Amsterdam og Stockholm. Der er få højtuddannede, studerende og forskere blandt tilflytterne. Og de forlader ofte Danmark igen på grund af skattetrykket. Derfor bør forskerordningen udvides, lyder opfordringen fra OECD.

"Man har nu et system for udenlandske forskere, hvor de kan nøjes med at betale 25 pct. i skat i en periode på fem år. Det løser det problem, at mange holder sig fra Danmark på grund af de høje skatter, men det eneste problematiske er, at ordningen kun gælder for en bestemt gruppe og ikke alle udlændinge. Der er f.eks. mange unge, der rammes," siger Olaf Merk, der er råd­giver i OECD og har udarbejdet rapporten.

Han opfordrer skattekommissionen, der kommer med sin rapport 2. februar, til at indtænke forskerordningen.

"Vi ved, at skattekommissionen kigger på netop den høje indkomstskat. For OECD er et vigtigt element i det, hvordan vi får tiltrukket højtuddannet arbejdskraft. Der er selvfølgelig mange faktorer, der spiller ind i forhold til, hvor man slår sig ned, men skat er et væsentlig argument, viser mange undersøgelser," siger Olaf Merk.

Dansk Erhverv er enig
I Dansk Erhverv mener man også, at der er behov for at udvide forskerordningen.

"Vi skal først og fremmest have skatten på den sidst tjente krone sænket, så folk maksimalt betaler 50 pct. i skat. Det vil gøre det nemmere for danske virksomheder at fastholde højtuddannede udlændinge. Men ideelt set burde vi også kigge på forskerskatteordningen," siger Jannik Schack Linnemann, der er Forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen mener, at problemet med at tiltrække arbejdskraft løses med skattekommissionen:

"Vi har allerede udvidet forskerbeskatningen og været meget opmærksomme på problemet, men skatten på arbejde er for høj, og derfor har regeringen nedsat en skattekommission, der skal sikre markant lavere skat herunder lavere marginalskatter."