OECD skruer bissen på over for skatteunddragelse

I en ny handlingsplan tager OECD første skridt i retning af at lukke nationale skattehuller for de multinationale virksomheder.

Google er blandt de multinationale selskaber, der er i søgelyset for at tjene deres penge i et land, men betale skat i et andet. Fold sammen
Læs mere
Foto: CATHAL MCNAUGHTON
Det skal være slut med at lede skattebetalinger uden om de lande, hvor de multinationale virksomheder rent faktisk tjener pengene.

Sådan lyder beskeden fra OECD, der fredag griber til handling med fremlæggelsen en konkret handlingsplan, som kaldes et vendepunkt i historien om internationalt skattesamarbejde.

I alt rummer fredagens udspil 15 punkter og en plan for udformning af lovforslag over en to-årig periode. Om planen nogensinde bliver konkret afhænger dog af de enkelte medlemslandes indsats i den konkrete implementering.

OECD foreslår blandt andet, at intellektuelle rettigheder, som eksempelvis patenter skal knyttes direkte til moderselskabet og ikke kunne placeres i tomme selskaber i skattely. Dermed undgår man, at selskaberne kan flytte deres skattebetalinger rundt alt efter, hvor de slipper billigst.

Internetgiganten Google har for eksempel kanaliseret profitten for deres salg uden for USA til et datterselskab på Bermuda, og dermed udgået skattebetalinger på op imod to milliarder dollars på verdensplan, skriver Bloomberg.

»Den gyldne æra, hvor man kunne sige 'vi betaler ikke skat nogen steder' er slut,« annoncerede Pascal Saint-Amans, leder af OECD's center for skattepolitik og administration ifølge Bloomberg ved en pressebriefing i forbindelse med handlingsplanens offentliggørelse.

En del af grundlaget for international skatteinddrivelse er gennemsigtighed og OECD's handlingsplan skal blandt andet tvinge virksomhederne til at give flere og mere detaljerede oplysninger, hvor indtjeningen genereres og hvor der betales skat. Blandt andet skal de tvinges til at lave en oversigt for hvert enkelt af de lande, hvor de opererer, hvilket markant vil forbedre myndighedernes mulighed for at gennemskue, hvordan virksomhederne skruer deres skattebetalinger sammen

Baggrunden for handlingsplanen er en rapport, der karakteriserer det internationalt skattesystem som uddateret og ude af stand til at håndtere de internationale selskabers krumspring for at undgå skat.

International skatteunddragelse er blevet et varmt emne i Storbritannien, efter det kom frem, at både internetgiganten Google, webshoppen Amazon og kaffekæden Starbucks bogfører deres indtægter i skattely og dermed slipper af sted med at betale ingen eller ganske lidt i skat i Storbritannien.

Også Frankrig og Tyskland er blandt de varmeste fortalere for et endeligt opgør med skattehullerne.

Virksomhederne på den anden side har anført, at det er deres forpligtelse at sende så mange penge som muligt tilbage til aktionærerne, skriver The Telegraph.