OECD nedjusterer EU-vækstskøn og anbefaler ECB at trykke penge

Den økonomiske samarbejdsorganisation OECD nedjusterer sit vækstskøn for eurozonen og anbefaler samtidig ECB at begynde at trykke flere penge.

Den økonomiske samarbejdsorganisation OECD nedjusterer sit vækstskøn for eurozonen og anbefaler samtidig ECB at begynde at trykke flere penge. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sidste kan ECB dog nok sidde overhørigt, vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

Væksten i Eurozonen ventes i år at blive 0,8 pct., og stigningen i de kommende to år ses af OECD at blive 1,1 pct. og 1,7 pct. i 2016. I år og næste år er det omkring en tredjedel af væksten i USA, mens det i 2016 er omkring halvdelen.

- OECD ser en stor risiko for, at inflationen i eurozonen forbliver langt under målsætningen i lang tid endnu. Derfor mener OECD, der er nødvendigt, at ECB er langt mere aggressiv end hidtil, fremhæver cheføkonomen.

Rådet fra OECD til ECB er, at centralbanken bør sætte turbo på seddelpressen og købe mange flere obligationer for nye penge, end centralbanken hidtil har lagt op til.

- Konkret mener OECD, at ECB bør købe både stats- og virksomhedsobligationer for nye penge. Hidtil har ECB kun lagt op til at købe boligobligationer og obligationer af "ompakkede" lån. Men for at ECB kan købe for store beløb, og dermed sætte mange flere penge i omløb, er det nødvendigt også at købe andre typer obligationer. Håbet er, at det kan sparke mere fart i eurozonens økonomi og presse inflationen op, forklarer Jacob Graven.

Han mener dog, at ECB på kort sigt vil vende det døve øre til OECD.

Cheføkonomen venter ikke, at der sker noget på rentemødet i ECB senere torsdag.

- Her vil ECB formentlig nøjes med at sige, at man om nødvendigt vil tage flere tiltag i brug, men her og nu se tiden an, vurderer han og tilføjer:

- I løbet af nogle måneder kan ECB dog meget vel blive tvunget til at skrue op for seddelpressen, hvis inflationen og inflationsforventningerne falder yderligere.