OECD giver råd til et Danmark i tomgang

Der er brug for højere produktivitet, reformer på arbejdsmarkedet, mere konkurrence og en skærpet boligbeskatning, hvis det danske velfærdssamfund også skal bestå på længere sigt, mener OECD.

Foto: CAROLINE BLUMBERG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den økonomisk vækst i Danmark er stadig under før-krise-niveau, produktiviteten er for lav og risikoen for en boligboble er en latent trussel for samfundsøkonomien. Det mener OECD, som tirsdag har taget temperaturen på dansk økonomi i en ny landerapport.

OECD regner med en dansk vækst på 1,0 pct. i år og 1,8 pct. næste år, og det er så lavt, at det på længere sigt kan underminere det danske velfærdssamfund.

Økonomerne i OECD anbefaler derfor en række tiltag, der skal holde økonomien på sporet.

OECD foreslår blandt andet, der skal gøres mere for at øge konkurrencen i detailhandelen og peger helt konkret på taxi-branchen, som lige nu er udfordret af Uber, og apotekerne, der stadig har monopol i vid udstrækning. Endvidere anbefaler OECD større konkurrence på velfærdsopgaver gennem mere udlicitering til private aktører.

På arbejdsmarkedet mener OECD, at regeringen skal gøre mere for at sikre, at de sociale ydelser ikke reducerer incitamenterne til at arbejde. Og så skal der gøres mere for at sikre integrationen af indvandrere.

På boligområdet er OECD bekymret over de negative renter, der måske får boligeejerne til at gældsætte sig over evne i tilfælde af, at boligmarkedet igen kollapser som følge af en ny boligboble.

OECD anbefaler derfor, at skattepolitikken på boligområdet skal spille en mere  konjunkturudjævnende rolle. Det kunne ske gennem en gradvis reduktion af rentefradraget og en mere opdateret boligbeskatning, der dæmper udsvingene i boligpriserne.

»Bekymringen for hvad der sker den dag, hvor renten stiger, er bestemt værd at skrive sig bag øret. Der er alt for mange, som har indstillet sig på, at renterne bliver ved med at være ekstreme i mange år frem,« skriver cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Ervhverv i en kommentar til OECDs anbefalinger på boligområdet.

Men han og andre danske økonomer mener, at OECD fokuserer for meget på danskernes bruttogæld , uden at tage hensyn til vores ganske pæne opsparing i pensionsordninger.

»Som OECD selv erkender, så vil den slags indgreb (på boligmarkedet, red.) betyde mere opsparing og mindre forbrug, i hvert fald i en periode. Og vi har i forvejen en meget høj opsparing i Danmark, takket være pensionsordningerne. Den høje gæld i husholdningerne er på mange måder et modstykke til den store pensionsopsparing, og som land har vi ikke brug for at lægge endnu mere til side. Vi sparer allerede langt mere op, end vi kan finde gode måder at investere i Danmark,« skriver Danske Banks cheføkonom Las Olsen i en kommentar.

OECDs vækstprognose for Danmark er marginalt mere pessimistisk en regeringens, der for nylig ned nedjusteret til 1,1 pct. i år og 1,9 pct. for 2017.