OECD er dybt bekymret for global økonomi

Den globale økonomi udvikler sig for tiden svagere end ventet for kun få måneder siden, og der er tilmed flere stærkt bekymrende signaler, som bestemt ikke trækker i den rigtige retning, vurderer samarbejdsorganisationen OECD, der har hovedsæde i Paris.

Foto: Martin Rasmussen. Danske mønter på et spejl med hvid baggrund.
Læs mere
Fold sammen

»Dybt bekymrende.«

Det er, hvad den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, kalder den aktuelle udvikling i den globale handel. Interessen for at handle varer og serviceydelser på globalt plan er nemlig hastigt aftagende og enten stagneret eller direkte faldende på det seneste. Det er en udvikling, som ellers kun ses, når den globale økonomi er i recession eller direkte tilbagegang.

Det er OECDs cheføkonom, Catherine L. Mann, der konkluderer dette i det halvårlige Economic Outlook fra OECD, der tager temperaturen på hele verdensøkonomien.

Her bliver skønnet for den globale vækst sænket. Det er især lavere vækst i Kina og andre udviklingsøkonomier, som svækker væksten eksempelvis i lande som Tyskland og Japan, men også mange andre steder. Derfor ventes den samlede globale vækst nu kun at blive på 2,9 procent i år og 3,3 procent til næste år. Det er en del mindre end de 3,0 procent i år og 3,6 procent til næste år, som OECD forudså i september i år.

Brogede udsigter

»Udsigterne for den globale vækst er blevet mere brogede,« hedder det i OECDs analyse, hvor det også anføres, at udsigterne for de såkaldte emerging-markets »er en særlig kilde til den aktuelle usikkerhed i verdensøkonomien.«

Både Rusland og Brasilien er således ramt af recession, og Kina står i år til at få den laveste vækst i mere end 20 år. Udviklingslandene lider både under faldende priser på mange råvarer og aftagende efterspørgsel i de rige lande.

Også Europa-Kommissionen og Den Internationale Valutafond (IMF) har for nylig sænket sine skøn for væksten i det globale BNP, og samme tendens ser også topchefen for A.P. Møller - Mærsk, Nils Smedegaard Andersen.

»Vi vurderer, at væksten er aftagende, for den globale handel udvikler sig betydeligt svagere, end den før har gjort under den vækst, som bliver forudset nu,« udtaler Nils Smedegaard Andersen, som via Maersk Line står for 15 procent af den globale handel på verdenshavene.

Kina fastholdes

OECD venter, at Kina i år får en vækst på 6,8 procent og 6,5 procent til næste år. Det vil være den laveste vækst i tæt ved 20 år.

Brasilien ventes at få et direkte dyk i velstanden på 3,1 procent i år og 1,2 procent til næste år. Det er en større nedtur, end OECD forudså i september. Også Ruslands bruttonationalprodukt ventes at falde og endda med hele 4,0 procent i år og 0,4 procent til næste år.

De 19 eurolande ventes at vokse halvanden procent i år og 1,8 procent til næste år. Det er en nedjustering på 0,1 procentpoint for begge år.

Trods de noget dystre udsigter vurderer OECD, at den globale økonomi vil udvikle sig lidt bedre til næste år. Det skyldes, at stribevis af lande er i gang med at tage kampen op mod de dårlige tendenser. Kina har eksempelvis annonceret en hel vifte af stimulanser i form af flere investeringer i infrastruktur, lavere reservekrav til bankerne og andre tiltag.

I Europa gør Den Europæiske Centralbank (ECB) også meget for at bekæmpe krisen med lave renter og store opkøb af obligationer. Men den høje gæld hos mange husholdninger og bankernes frygt for at låne penge ud gør, at den lempelige pengepolitik virker dårligere end ellers, vurderer OECD. Derfor anbefaler de i stedet flere offentlige investeringer, som sammen med en bedre strukturpolitik burde kunne stimulere væksten.

Gevinster fra indvandring

Den store indvandring til Europa mener OECD kan blive en økonomisk gevinst.

»Flygtninge er ikke nogen uoverskuelig økonomisk byrde. Hvis indvandrerne bliver hurtigt integreret på arbejdsmarkedet, kan de blive en gevinst,« vurderer OECD, som også skønner, at USA får en vækst på 2,4 procent i år og 2,5 procent til næste år.

På helt kort sigt er indvandring en udgift, fordi en masse mennesker skal have mad, vand, et sted at sove og meget andet. Det kan øge væksten med et sted mellem 0,1 og 0,2 procentpoint i 2016 og 2017, men også på længere sigt udgør en større befolkning en mulighed for at få en gevinst, hedder det.

TV: OECD advarer: mulighed for ny verdensomspændende recession