OECD: Danmark kan stå foran ørkenvandring

Der er frygt for, at Danmark over de kommende år bliver et af de vestlige lande, som får den mest af dæmpede økonomiske vækst. Det skyldes, at vi har problemer med at øge både arbejdsstyrken og produktiviteten herhjemme.

Foto: AFP. Danmark kan stå foran en økonomisk ørkenvanding af de helt lange, mener OECD.
Læs mere
Fold sammen
Danmark kan stå foran en økonomisk ørkenvanding af de helt lange. Kun ganske få andre lande end os vil frem mod 2017 få en lavere økonomisk vækst. 'Det viser en undersøgelse, som den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, bringer i sin kun få dage gamle World Economic Outlook.

Her er lavet en såkaldt »mellemfristet fremskrivning« for perioden 2011 til 2017 for 29 lande.

Den tager hensyn til, hvor meget vækst der kan skabes i en økonomi, som følge af øget produktivitet og øget beskæftigelse.

Resultatet er her, at Danmark med en gennemsnitlig årlig vækst på 1,8 procent ventes at få den fjerde laveste fremgang i levefoden blandt de undersøgte lande. Kun Italien, Japan og Portugal ligger laver end os. Årsagen til den triste danske placering er blandt andet, at produktiviteten i Danmark udvikler sig svagt og arbejdsstyrken herhjemme risikerer at falde på grund af det stigende antal ældre.

Vi taber velstand
De 30 OECD-lande vurderes som helhed at få en gennemsnitlig vækst 2,7 procent om året, mens de 16 euro-lande skønnes at kunne vokse med 2,3 procent om årligt. Men lande som Sverige, Finland og USA har udsigt til markant højere vækst end dette i perioden, fremgår det.

»Danmark vil rykke betydeligt ned af ranglisten over verdens rigeste lande, hvis denne fremskrivning fra OECD kommer til at holde,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank, Cepos.

Han peger på, at Danmark allerede fra 1997 til 2007 er sakket bagud med vækst. Derfor er vi rykket fra sjette til en 11. plads på listen over verdens mest velstillede lande.

»Det har store konsekvenser for velstanden, hvis vi kun får en vækst på 1,8 procent de kommende år og ikke kommer op på de på 2,3 procent som euro-landene kan se frem til, eller de 2,7 procent som OECD-området har udsigt til. Hvis Danmark således kunne presse sin vækst op på 2,3 procent frem mod 2017, ville velstanden per familie blive 25.000 kroner højere i 2017. Fik vi vækst som i OECD-området, ville det løfte velstanden per familie med 45.000 kroner,« siger Mads Lundby Hansen.

Det er muligt, at sætte yderligere skub i den økonomiske vækst ved enten at øge produktiviteten, eller ved at få flere i arbejde. Skal væksten i Danmark op på euro-niveau, kræver det 100.000 ekstra i arbejde, mens 180.000 ekstra skal i arbejde, hvis væksten skal presses op på OECD-niveau.

»En fremgang i beskæftigelsen på 100.000 personer kan nås ved at afvikle efterlønnen. Men en stigning i beskæftigelsen på 180.000 personer kræver, at både efterløn afvikles og pensionsalderen hæves fra 65 til 67 år. Disse to initiativer vil øge beskæftigelsen med 195.000 personer og forbedre de offentlige finanser på betydelig vis,« siger Mads Lundby Hansen.

Produktiviteten kan løftes ved eksempelvis at uddanne folk mere og bedre eller ved sænke selskabsskatten, så det bliver mere attraktivt for virksomheder at investere i nye maskiner og andet kapitalapparat. Højere produktivitet kan også skabes ved at organisere arbejedet bedre og mere effektivt, ved at tiltrække dygtige medarbejdere fra udlandet, ved at indføre bonusordninger og andet, der øger lysten til at knokle.